Hopp til innhold

Kinesisk agent innrømmer: Brukte Linkedin for å verve informanter

En singaporsk mann erkjente 24. juli at han hadde drevet spionasje for Kina ved å hente inn sensitive opplysninger om USA.

Dickson Yeo LinkedIn

Nøkkelen til spionaktiviteten til singaporske Dickson Yeo var sosiale media og LinkedIn. En tidligere medstudent sier han mottok svært «skumle» meldinger på Facebook.

Foto: Skjermdump fra LinkedIn

39-åringen var student ved National University of Singapore, der han studerte internasjonal politikk. Nå risikerer han inntil 10 år i fengsel, etter at han tilsto å ha drevet spionasje.

Jun Wei Yeo, også kjent som Dickson Yeo, var midt i doktorgradsstudiene. Etter å ha blitt rekruttert av kinesiske agenter, etablerte han et fiktiv konsulentfirma som han brukte som skalkeskjul.

Ved hjelp av Linkedin og det falske firmaet, lot Dickson som han var en nysgjerrig akademiker og en mulig arbeidsgiver. Slik hentet han hemmeligstemplede opplysninger fra intetanende amerikanere, mange av dem med sikkerhetsklarering.

Singapore

Bystaten Singapore er hjem til 5,8 millioner innbyggere, hvorav 74 prosent er etnisk kinesiske. Landet har tette bånd til USA, som benytter seg av militærbasene på øya. Samtidig har Singapore også et godt forhold til Kina.

Foto: Yong Teck Lim / AP

Konferansen

Tilbake i 2015 dro Dickson som fersk doktorgradsstudent til Kina på konferanse. Han var invitert til Beijing for å holde en presentasjon om kinesisk utenrikspolitikk.

Ifølge saksdokumentene fra USA, ble han så møtt av flere personer som sa de arbeidet for en tankesmie. De sa de ville betale ham, mot at han leverte «politiske rapporter og informasjon».

Dicksons vitnesbyrd viser at han raskt forsto at det dreide seg om kinesiske etterretningsagenter, men at han fortsatte likevel. Først samlet han informasjon om Sør-Øst Asia, så ble han bedt om å rette fokuset mot USA.

Ifølge saksdokumentene skal Yeo ha møtt kinesisk etterretning flere titalls ganger på diverse steder i Kina. De ba ham om å hente informasjon om blant annet handelskrigen med USA og kunstig intelligens.

LinkedIn

Dickson Yeo brukte aktivt Linkedin for å finne potensielle kilder. Ved hjelp av nettstedets algoritme som foreslår nye kontakter basert på dine forrige søk, var det nesten for lett. Yeo beskrev den som «nådeløs».

I 2017 meldte den tyske etterretningstjenesten om at kinesiske agenter hadde brukt Linkedin for å samle informasjon om minst 10.000 tyskere.

Ifølge BBC la Yeo ut flere falske jobbannonser på Linkedin. Bare i 2018 skal han ha mottatt mer enn 400 CV-er, hvorav 90 prosent kom fra «det amerikanske militæret og statsansatte med sikkerhetsklareringer». Flere av dem ble videresendt til kinesisk etterretning.

Dickson Yeo siktet seg spesielt inn på personer med dårlig økonomi og som var misfornøyd med karrieren, heter det i vitnesbyrdet.

En av personene Yeo brukte som kilde arbeidet på det amerikanske luftforsvarets F-35 kampfly-program, og innrømte at han hadde pengeproblemer.

En annen kilde var en offiser i den amerikanske hæren som jobbet ved Pentagon. Han mottok 2000 dollar for å skrive en rapport om hvordan USAs retrett fra Afghanistan ville påvirke Kina.

Dickson Yeo Facebook

Dickson Yeos profilbilde på Facebook. En tidligere singaporsk diplomat, Bilahari Kausikan, sier at «en tåpe som det her kan føre til at alle singaporere blir mistenkt».

Foto: Dickson Yeo på Facebook

– En veldig intelligent person

– Han var veldig aktiv i klassen. Jeg så alltid på ham som en veldig intelligent person, sa en tidligere medstudent til BBC.

En tidligere ansatt ved universitetet beskrev derimot Yeo som en person med «storhetstanker om seg selv».

En amerikansk statsborger som studerte ved det samme universitetet som Yeo, Will Nguyen, sier han ble kontaktet flere ganger av Yeo på Facebook, selv om de to ikke kjente hverandre.

– En melding var spesielt skummel. Han sendte meg en melding der det sto at han «så meg på toget», skriver Nguyen på Facebook.

SISTE NYTT

Siste nytt