Hopp til innhold

Xi Jinping – fra jordgulv til keiserseng

Xi Jinping (64) hedres som den mektigste politikeren i Kina siden Mao Zedong, ved at han i går fikk både navnet sitt og ideologien sin innskrevet i Kommunistpartiets grunnlov. Hans veg til makten har gått over flere tiår.

Kinas president Xi Jinping

MEKTIG LEDER: Kinas Xi Jinping har fått en så sterk posisjon i Kommunistpartiet at han sammenlignes med Mao Zedong.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Da Xi Jinping var 16 år gammel kjempet han seg hver eneste dag opp en lang oppoverbakke. Og da han kom opp var det ingen hvile å få. Da måtte han ta del i et blodslit og grave i jorda, slik alle bønder må, på karrige steder.

Sølvskje og lopper

I utgangspunktet var han født med en slags sølvskje i munnen. Hans far var med i den kommunistiske geriljabevegelsen i Shaanxi provinsen, og ble senere visestatsminister da Mao Zedong dannet Folkerepublikken Kina. Xi Jinping var derfor som en prins å regne.

Helt til faren havnet i unåde hos landsfaderen Mao Zedong, og ble fengslet under kulturrevolusjonen. Da var Xi Jinping ikke lenger under noens beskyttende vinger.

Som 16-åring ble Xi Jinping sendt til landsbygda i den nordlige Shaanxi-provinsen, da Kommunistpartiets ledelse oppfordret velutdannede ungdommer til å bli omskolert av bønder.

Xi havnet i en landsby langt oppi fjellene, kalt Liangjiahe. Her fikk han en seng laget av jord i en hule, men loppene gav ham søvnløse netter, spesielt om somrene.

Xi Jinpings hulelignende bolig i Shaanxi-provinsen

LOPPESENG: I en hulelignende bolig som denne skal Xi Jinping ha sovet da han var ung arbeider på landsbygda.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Stakk av

Det neste som plaget ham var maten, skriver China Pictorial, som i forbindelse med Partikongressen har laget en spesialutgave som handler om Xi Jinping. De røffe rettene han spiste var fjernt fra den polerte risen han ble servert i Beijing.

Og så var det disse slitsomme arbeidsøktene, side om side med hardbarkede bønder.

Livet på landsbygda var så tøft at han etter kort tid stakk av. Han ble ganske raskt sendt tilbake.

I ettertid er denne utfordrende perioden i Xis liv ansett for å være karakterbyggende. Han ble vant med både maten og lopper, og ble sterk i sjel og sinn.

– Han fikk vannblemmer på hendene på grunn av hardt arbeid, men han klagde aldri, sier en av dem som jobbet sammen med ham, til China Pictorial.

Forsidebilde av Kinas president Xi Jinping

FOLKETS MANN: China Pictorial har laget en spesialutgave der Xi Jinping hedres i forbindelse med Partikongressen 2017.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Markerte seg

Xi skal etter hvert ha blitt så vel ansett lokalt at en jordbruker i 1974 endelig anbefalte ham som medlem i partiet.

Ett år senere tok han med seg de tunge bøkene han hadde studert under lyset fra en oljelampe og flyttet tilbake til Beijing, 22 år gammel. Han var kommet inn på prestisjeuniversitetet Tsinghua.

Han gjorde ingeniørstudier, men studerte også marxistisk ideologi, og Maos tanker. Xi fikk en doktorgrad i juss.

Han fikk ulike stillinger i partiet i flere provinser. Han ble guvernør i Fujian og i Zhejiang og ble partisjef i Shanghai.

Xi markerte seg som en god leder som var tro partiet, og steg i gradene.

Likevel var det like sannsynlig at en helt annen mann skulle bli landets toppsjef i 2012.

Kinesisk romutstilling

FREMSKRITT: Xi Jinping ønsker at Kina skal bli langt mer enn verdens største fabrikk, og ikke minst markere seg teknologisk.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Skandalen

Bo Xilai var den populære partisjefen i en av landets største byer, Chongqing. Han var i avisene nesten daglig og var som laget for TV.

Bo kjørte i gang en opprydningskampanje mot organisert kriminalitet. Han fikk fjernet det han kalte for fjollete tv-show, og erstattet dem med revolusjonære klassikere og patriotiske sanger. Bo ble kjent for å bygge parker og bygge boliger, og ble hyllet både lokalt og nasjonalt. Han var karismatisk og ambisiøs.

Mange trodde at akkurat han kunne bli partiets utvalgte, men et halvt år før den viktige Partikongressen i 2012 ble Bo Xilai knust av en skandale.

I februar 2012 møtte Bos sjåfør opp på det amerikanske konsulatet i Chengdu, og ba om politisk asyl. Han hevdet at Bos kone, Gu Kailai, hadde drept en britisk forretnings- og mellommann, ved navn Neil Heywood.

Sjåføren fikk ikke asyl, men historien spredte seg raskt. Ifølge Foreign Policy var det denne hendelsen som gav Xi Jinping den gylne muligheten til å fjerne sin konkurrent, uansett hva som egentlig skjedde.

Bo ble etterforsket og måtte møte i retten med sin kone. Bos navn ble dratt inn i saken, og når Gu Kailai endelig innrømmet å ha drept utlendingen, var Bo Xilais rykte for lengst trukket ned i søla.

Bilder av Xi Jinping i Folkets store hall

HELTEN: Kinesere strømmer til utstillingen i Beijings exhibition centre, som hyller Xi Jinping.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Korrupsjon

Når Xi Jinping nå er blitt Kinas store ledestjerne, er det også på grunn av hans knallharde oppgjør med korrupsjon. Kritikere mener at han egentlig har adoptert Bo Xilais metoder og gjort dem til sine, og at korrupsjonskampanjen mest av alt er en vellykket måte å rydde unna konkurranse på.

Med et jerngrep på internett slipper han heller ikke kritiske stemmer til.

Samtidig er Xi Jinping blitt populær fordi han arbeider for at det store gapet mellom fattig og rik skal krympes, slik at «ingen faller utenfor», og fordi han blir trodd på at han vil folket sitt vel.

Tiden på landsbygda har gitt ham troverdighet på grasrota, fordi han har vist at han gjerne tar i et tak, og vet hva et tøft liv betyr.

Den kinesiske drømmen

DRØMMEN: Utstillingen på Beijing exhibition centre viser alt Kina har oppnådd under ledelse av Xi Jinping de siste fem årene. Alle kineserne på denne fremvisningen smiler. Xi mener at det vil gå kineserne vel om de drømmer sammen med Kommunistpartiet.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Xi Jinping kalles for Kinas nye keiser, fordi han har fått så mye makt, og fordi persondyrkingen av ham er så sterk.

Mange kinesere mener uansett at han er den rette personen til å lede Kina når det nå er i ferd med å gjenvinne sin styrke, og rettmessige plass i verden.

Den kinesiske drømmen

TEKNOLOGI: Utviklingen av en svært kraftig traktor gjør at Kina ikke lenger trenger å importere slike maskiner fra utlandet. Dette er et av de konkrete fremskrittene fra Xi Jinpings styre som vises på en utstilling på Beijing Exhibition centre.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt