Kinas utenriksminister går nå hardt ut mot USA og Donald Trump, som han mener bruker Kina-kritikk for å styrke sin egen valgkamp til høsten. Wang mener USA driver med «mobbing».
Flere kommentatorer har sammenliknet den dårlige tonen mellom USA og Kina med den kalde krigen.
Utenriksminister Wang sier nå at han forkaster den sammenlikningen, og at han er klar til å gjenopplive forholdet mellom de to landene.
I et langt intervju med det statlige nyhetsbyrået Xinhua svarer Wang på USAs utenriksminister Mike Pompeos tordentale om det kinesiske kommunistpartiet. Pompeo anklaget blant annet kommunistpartiet for å undertrykke, overvåke og kvele ytringsfriheten.
- Les også:
USAs president Donald Trump sier nå at han vil forby store kinesiske applikasjoner som TikTok og WeChat, og har jobbet for at amerikanske Microsoft skal kjøpe opp TikTok.
Foto: Mark Schiefelbein / AP– USA driver med mobbing
Forholdet mellom de to mektigste landene i verden har surnet, og bare timer før intervjuet ble det klart at USA sender den høyest rangerte politikeren på 40 år til Taiwan, en aggressiv handling sett fra Kina.
Wang uttalte seg kritisk til en rekke amerikanske handlinger den siste tiden.
Han nevner blant annet stengningen av det kinesiske konsulatet i Houston, trusler mot kinesiske teknologiselskaper, og uttalelser om menneskerettigheter i Xinjiang og Hongkong.
– Den virkelige utfordringen for det internasjonale systemet er at USA, det mektigste landet i verden, setter sine egne interesser foran alt annet, sa Wang, og fortsatte:
– USA har gått ekstremt langt i å opptre ensidig og drive med mobbing, dette selv på bekostning av internasjonalt samarbeid.
Utenriksministere Wang Yi og Mike Pompeo under et møte i Beijing i 2018. Donald Trumps presidentperiode startet forholdsvis godt, blant annet med samarbeid i forhandlingene med Nord Korea.
Foto: Daisuke Suzuki / Pool via Reuters– Kina vil fremme en mer demokratisk tilnærming til internasjonale relasjoner
Wang slo flere ganger fast at Kina støtter opp om den FN-sentrerte verdensordenen, og at landet ikke ønsker å dominere verden eller erstatte USA som supermakt.
– Kina har alltid vært en sterk støttespiller for den nåværende verdensordenen. Siden grunnleggingen av Folkerepublikken har Kina aldri startet noen krig, eller okkupert en centimeter av andre land. Vi vil alltid kjempe for fred, sa utenriksministeren.
- Les også:
En kinesisk soldat står mellom to portretter av Kinas første statsminister Zhou Enlai (t.v.) og Mao Zedong (t.h.) i Beijing i 2006.
Foto: JASON LEE / ReutersWang Yi har vært Kinas utenriksminister under hele president Xi Jinpings periode ved makten, blant annet takket være hans gode kjennskap til Kinas strategiske rivaler, Japan og USA.
Der Xi ofte blir sammenliknet med Folkerepublikkens første leder, Mao Zedong, blir Wang ofte sammenliknet med Maos høyre hånd og statsminister Zhou Enlai.
Zhou blir ofte ansett som «hjernen» bak normaliseringen av forholdet til USA på 70-tallet.
Kort tid etter normaliseringen, tok Folkerepublikken Kina plassen til Taiwan i FNs sikkerhetsråd.
– I en tid der verdens fremtid står på spill, vil Kina fortsette å kjempe for multilateralisme, beskytte det FN-sentrerte internasjonale systemet, og fremme en mer demokratisk tilnærming til internasjonale relasjoner, understreket Wang i Xinhua-intervjuet.
– Overdrevent trusselbilde av Kina
Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Henrik Stålhane Hiim, sa i «Dagsnytt 18» at han mener vi har et overdrevent trusselbilde av Kina i Norge.
Seniorforsker ved NUPI, Henrik Stålhane Hiim.
Foto: Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)– Det er viktig å understreke at Kinas økende makt og innflytelse er en utfordring for norsk sikkerhet. Men man har hatt en tendens til å overdrive trusselbildet av Kina. Det er uheldig fordi det er i norsk interesse å ha en balansert tilnærming til Kina, sier han.
Forsvarspolitisk talsperson for Høyre, Hårek Elvenes.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix– Jeg tror vi har litt for lett til å ta til oss amerikanske trusselbilder her i Norge, mener Stålhane Hiim.
Forsvarspolitisk talsperson i Høyre, Hårek Elvenes, mener derimot at det er viktig å anse Kina som en trussel.
– Kinas president har selv sagt at det er to konkurrerende regimeformer i verden: det kinesiske overvåkningsdiktaturet, og demokratiet. I tillegg har de begynt å presentere seg selv som en nær-arktisk stat og konkurrere med norske interesser i Arktis, påpekte han.