Hopp til innhold

Kinas største covid-utbrudd siden Wuhan

Tjue provinser i Kina er rammet av det største utbruddet Kina har sett på to år. Omikron trenger gjennom den kinesiske festningen mot viruset, og rammer oljeprisen.

Folk i kø for å Covid-testes, Changchun, Jilin

UTBRUDD: Folk står i lange køer for å testes for covid i Changchun i Jilin.

Foto: AP

Tirsdag registrerte helsemyndighetene flere enn 5100 covid-tilfeller. Det er dobbelt så mange som dagen før.

Dette er også det høyeste smittetallet Kina har hatt på èn dag siden koronaviruset dukket opp i byen Wuhan for to år siden.

3507 av de smittede har symptomer, mens resten er symptomfrie.

Landet har hatt flere enn ti tusen tilfeller siden første mars.

Episenter

Kina har hatt stengte grenser siden mars 2020, men nå stilles det spørsmål til hvor effektiv denne festningen er mot den smittsomme omikronvarianten av koronaviruset.

Tirsdag ble det bekreftet tre ganger så mange smittetilfeller som dagen før i Jilin-provinsen, som skal være episenter for det nye utbruddet. Provinsen ligger nordøst i landet.

3076 tilfeller i dette området er lite, sammenlignet med verden utenfor, men Kina tar ingen sjanser på at det skal spre seg som ild i tørt gress til landets 1,4 milliarder innbyggere.

Ni av ti tilfeller er nå registrert i Jilin, men det er også utbrudd i 19 andre provinser. I provinsen Guangdong er det oppdaget 48 nye tilfeller og i Shanghai er det ni.

Storbyene Changchun i Jilin, og Shenzhen, er stengt ned, og testing pågår for fullt.

Tomme gater i Kina

Det er få personer å se i gatene i Huaqiangbei-området i storbyen Shenzhen. Her finner man vanligvis et av de største elektronikkmarkedene i verden, men søndag besluttet myndighetene å stenge ned byen på grunn av smittetallene.

Foto: AP

Foregangssted

Shenzhen er også kalt Kinas Silicon-valley. Nedstenging av denne viktige byen, med sine 13 millioner innbyggere, er en av grunnene til at aksjene på børsene i Kina har falt denne uken.

Shenzhen ligger på grensen til Hongkong, der smitten har nådd nye høyder den siste tiden.

Også Shanghai har sett seg tvunget til å stenge enkelte skoler og forretningslokaler på grunn av smitte.

Mandag registrerte byen 21 covid-tilfeller, i tillegg til 130 tilfeller uten symptomer.

Shanghai har lenge vært sett på som et foregangssted når det gjelder håndteringen av covid, fordi byen har klart å holde smittetallene nede uten drastiske tiltak.

Dette endret seg da omikron kom til byen på nyåret, og viste seg å være vanskeligere å oppdage.

Koronautbrudd Kina

Arbeidere i Shanghai jobber med å sperre av gater til et område som stenges ned etter at nye smittetilfeller ble oppdaget.

Foto: HECTOR RETAMAL / AFP

Omdirigerer flyruter

Folk som ankom fra utlandet måtte da i streng hotellkarantene i tre uker, mens de tidligere kunne ha mer bevegelsesfrihet den tredje uken.

Utviklingen gjør at Kinas lufttransportsmyndigheter har besluttet å omdirigere 106 internasjonale flyruter fra Shanghai til andre byer i landet, i perioden 21. mars til 1. mai, ifølge Reuters.

Det ventes at 35.000 mennesker vil bli smittet av viruset innen dette utbruddet kommer under kontroll i begynnelsen av april, skriver SCMP.

Flere enn tjue lokale tjenestefolk i Guandong, Shandong og Jilin, skal ha blitt fjernet fra sine stillinger, som straff for at de ikke har klart å holde smittetallene nede.

Koronautbrudd Shenzhen

En beboer i et boligkompleks i Shenzhen som har blitt stengt ned testes for covid-19 mandag 14. mars.

Foto: Reuters

Få døde

Mens store deler av verden ser omikron som en mild nok variant av viruset til å åpne opp sine samfunn, tviholder Kina fremdeles på et svært strengt smittevernregime.

Kina hevder å ha hindret 200 millioner smittede og 3 millioner dødsfall. Det offisielle tallet på døde siden pandemien begynte, er 4636.

Landet har delvis gått bort fra troen på at viruset kan holdes på en armlengdes avstand, men setter inn store krefter på å slå det ned der det måtte dukke opp.

Den kinesiske avisen Global Times skriver at Kina kun vil lempe på den nåværende politikken når en sterk immunitet er bygd opp i befolkningen, en effektiv medisin er på bordet, og at sykehusene er godt forberedt på en økning av tilfeller.

Provisorisk sykehus i Kina

Arbeidere omgjør en stadion til et provisorisk sykehus for covid-19 i Changchun i Jilin.

Foto: CHINA DAILY / Reuters

Likevel tolkes tiltakene den siste tiden som noe mildere og mer poengtert enn tidligere.

Grunnet de lave smitte- og dødsfallene fikk Kina raskere fart på økonomien enn mange andre land. Nå stilles det spørsmål til om dette ikke kommer til å bite Kina i halen.

Observatører mener at stadige nedstenginger og stengte grenser krever enorme ressurser, og kan få negative konsekvenser for Kinas økonomi.

Koronatesting i Kina

Lange køer med folk som skal teste seg i Yantai i den østlige Shandong-provinsen.

Foto: AFP

SISTE NYTT

Siste nytt