NRK Meny
Normal

Kina varsler tøffere tider

BEIJING (NRK): Kina har den laveste veksten på 25 år. Nå varsler landet om en enda sterkere brems for 2016. – Ikke uventet, sier analytiker.

Kinas statsminister Li Keqiang

Kinas statsminister gjorde i dag et forsøk på å berolige kineserne samtidig som han forberedte dem på tøffere tider.

Foto: Ng Han Guan / Ap

– Vi vil møte flere og større vanskeligheter i året som kommer. Utfordringene vil vokse, sa Kinas statsminister Li Keqiang til de 3.000 delegatene i Folkets store hall under åpningen av årets folkekongress.

Uttalelsen kommer samtidig med nyheten om at Kina venter at den økonomiske veksten i 2016 bremser mer enn i fjor. Sannsynligvis blir veksten på mellom 6.5 og 7 prosent i år.

Det er et halvt prosentpoeng svakere enn fjoråret, og signaliserer at selv myndighetenes kraftige stimulustiltak ikke vil greie å holde veksten over 7%.

Kinesisk økonomi er nå inne i sin svakeste vekstperiode på 25 år.

Millioner mister jobben

Ikke siden sanksjonene mot Kina etter studentopptøyene i 1989 har økonomien gått dårligere, og årets folkekongress skjer mens millioner av kinesiske arbeidere nå mister jobben.

Kinas arbeidsminister Yin Weimin varslet tidligere denne uken at 1.8 millioner arbeidere i statseid kull- og stålindustri vil bli sagt opp.

Kinesiske delegater

Kinesiske delegater på den årlige folkekongressen ser ikke ut til å ha mistet motet selv om det blir mer brems i økonomien.

Foto: Mark Schiefelbein / Ap

Anonyme tjenestemenn sier derimot til nyhetsbyrået Reuters at det i realiteten er snakk om mellom 5 og 6 millioner statlige arbeidsplasser som vil forsvinne de neste 2-3 årene.

Men midt i strømmen av dårlige økonomiske nyheter, presenterte statsminister Li Keqiang også vidtrekkende økonomiske reformer.

En rekke av Kinas statlige monopoler skal nå åpnes for konkurranse.

Både oljebransjen, teleselskapene, strømleverandører og samferdsel får nå konkurranse fra private, i et forsøk på å gjøre sektorene mer konkurransedyktige.

– Vi må styrke reformene over hele linjen, sa statsminister Li.

– Rammer ikke oss

Analytiker i DNB Ole Andre Kjennerud

Analytiker i DNB, Ole Andre Kjennerud forklarer at Kina er inne i en komplisert prosess med å gå fra en gjelds- og investeringsboble til en mer forbruksdreven økonomi, og at denne kommer til å vare i mange år.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Økonom Ole Andre Kjennerud i DNB, forklarer at Kina strever med å bevege seg fra en gjelds- og investeringsboble til en mer forbruksdreven økonomi. Det rammer sannsynligvis ikke Norge direkte.

– Akkurat den prosessen rammer nok ikke oss på den verst tenkelige måten fordi vi ser samtidig at forbruket og husholdningsøkonomien går veldig bra og de øker fortsatt sin etterspørsel av olje veldig bra. Og det er kanskje det viktigste for oss – Kinas innvirkning på oljemarkedet, sier Kjennerud til NRK.

Kjennerud mener at budskapet fra Li Keqiang først og fremst er myntet på kineserne, men at det ikke kommer overraskende på noen.

– Det blir ikke enkelt men det har heller ikke vært enkelt. Det de nå sier er egentlig bare å kalle en stein for en stein. De forteller befolkningen at det fortsatt ikke blir enkelt. Vi kan ikke regne med det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt