NRK Meny
Normal

Kinas president dropper G8-møte

Kinas president Hu Jintao reiser hjem fra G8-møtet i Italia på grunn av opptøyene i hjemlandet. Beslutningen viser hvor uvanlig og alvorlig situasjonen er, mener observatør.

G8 demonstrasjon

Demonstranter har skrevet på bakken at de er mot G8 møtene.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / AFP

– Jeg har aldri før opplevd at en kinesisk president avbryter et besøk i utlandet. Det viser at de andre lederne ikke kan ta viktige avgjørelser i hans fravær, han er eneste forbindelse mellom den sivile og den militære statsmakten, sier statsviteren Jean-Pierre Cabestan.

Hu Jintao

Kinas President Hu Jintao.

Foto: Nelson Ching / AP

Hu skulle ha møtt stats- og regjeringssjefer fra de andre landene i G8 -gruppen til samtaler om verdensøkonomien i den italienske byen L'Aquila. Men den kinesisk president meldte avbud på grunn av den spente situasjonen i Xinjiang-regionen.

Presiden Hu vil dermed ikke delta på G8-toppmøtet, melder nyhetsbyrået ANSA. 156 mennesker er drept i sammenstøt mellom politi og uigurer i byen Urumqi, hovedstad i den nordvestlige Xinjiang, mens rundt 1.080 er kommet til skade.

Opptøyer i Xinjiang

– På grunn av den forverrede situasjonen i Xinjiang har presiden Hu bestemt seg for å avbryte oppholdet i Italia. Han vil ikke delta på G8-møtet, bekrefter Tang Heng ved den kinesiske ambassaden i Roma.

De kinesiske myndighetene sendte onsdag nye sikkerhetsstyrker inn i den urolige byen Urumqi i Xinjiang.

Onsdag morgen så situasjonen ut til å ha roet seg noe ned, etter voldsomme sammenstøt mellom muslimske uigurer som utgjør folkeflertallet i nordvest, og han-kineserne som er flertallsfolket i Kina som helhet.

Les også: 156 drept i opptøyer i Kina

Frykt for å miste kontroll

Den langvarige spenningen har nå kokt over i åpen uro, og regjeringen i Beijing er tydeligvis redd for at situasjonen skal komme helt ut av kontroll. Hu Jintaos brå hjemreise fra Italia er et klart bevis for denne frykten, blir det sagt på diplomatisk hold.

G8-møtet i den jordskjelvrammede byen L'Aquila starter onsdag og varer i to dager. Hu besøkte renessansebyen Pisa i Toscana da han tok avgjørelsen om å reise hjem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt