Hopp til innhold

Nådde ikke målet for første gang på 15 år

For første gang siden 1999 nådde ikke Kinas økonomi i fjor målet regjeringen hadde satt for økonomisk vekst. Nå spår Det internasjonale pengefondet (IMF) enda lavere vekst i Kina neste år.

Børsen i Shanghai

Kursene på børsen i Shanghai gikk opp til tross for nyheten om den laveste økonomiske veksten på over to tiår.

Foto: Aly Song / Reuters

Xi Jinping

Kinas leder, Xi Jinping, tok over makten for drøyt to år siden.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Da tallene for fjerde kvartal ble lagt fram tirsdag, ble det klart at Kinas økonomiske vekst i hele 2014 var på 7,4 prosent.

Det var litt kraftigere enn forventet, men likevel det laveste nivået på 24 år, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kinesiske myndigheter hadde satt opp et vekstmål for 2014 på 7,5 prosent. 2014 ble dermed det første året siden 1999 at landets økonomi ikke når opp til målsettingen.

På en pressekonferanse i Beijing sa representanter for Kinas statistiske sentralbyrå at økonomien sto overfor problemer, men at den ville vokse i et «rimelig tempo».

- Fortsatt blant verdens raskest voksende

Den lavere veksten kommer til tross for at den kinesiske sentralbanken i november i fjor kuttet renten til 2,75 prosent i et forsøk på å stimulere økonomien.

Til tross for at veksten var lavere enn noen gang siden 1990, gikk aksjekursene på børsen i Shanghai opp med 1,5 prosent da nyheten ble kjent.

– Selv om veksten på 7,3 prosent siste kvartal ikke var så spektakulær som den har vært det siste tiåret, er den fortsatt blant verdens raskest voksende, sier Frederic Neumann, analytiker ved storbanken HSBC, til BBC.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bygningsarbeidere

Bygningsarbeidere i arbeid med å oppføre en ny bygning i Shanghai i dag. Eiendomsmarkedet har bremset kraftig opp i Kina det siste året.

Foto: Aly Song / Reuters

Svakere prognoser

Samtidig har Det internasjonale pengefondet IMF lagt frem nye prognoser for den økonomiske veksten i verden i år og neste år.

Ifølge prognosene vil verdensøkonomien vil vokse med 3,5 prosent i år. Det er 0,3 prosentpoeng enn tidligere prognoser.

Årsaken er svakere økonomiske utsikter i Kina, Russland, eurosonen og Japan, ifølge den siste utgaven av IMF-rapporten World Economic Outlook som ble lagt fram tirsdag.

Lavere oljepris og lavere valutakurs i eurosonen og Japan kan riktignok styrke veksten, mener IMFs sjeføkonom Olivier Blanchard. Men han tror disse faktorene mer enn oppveies av ettervirkningene av finanskrisen og andre tendenser som bidrar til å svekke verdensøkonomien.

Prognosene for veksten i 2016 blir også kuttet med 0,3 prosentpoeng, til 3,7 prosent

For Kinas del spår IMF en økonomisk vekst på 6,8 prosent i år og på 6,3 prosent neste år. Det vil i så fall være enda svakere vekst enn tallene som i dag ble lagt frem for 2014.

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.