Kinas handel med Nord-Korea øker kraftig

Kinas handel med Nord-Korea har økt med over 10 prosent første halvår til tross for gjentatte oppfordringer fra USA om å presse regimet mer.

Nord-koreanere har fellesdans

Tekstilprodukter er det som selges mest av til Nord-Korea, ifølge det kinesiske tollvesenet. Her feirer nord-koreanere oppskytingen av en langdistanserakett i begynnelsen av i juli.

Foto: Jon Chol Jin / AP

Senest forrige uke klagde USAs president Donald Trump på Kinas handel med det lukkede landet. Han mente Kinas handel med Nord-Korea hadde økt med over 40 prosent i første kvartal og sådde tvil om Beijing gjorde nok for å møte den nordkoreanske trusselen.

Kinesiske myndigheter har gjentatte ganger sagt at de følger staffetiltakene til FNs sikkerhetsråd og at det ikke er noe galt med det de kaller «normal» handel som ikke omfattes av sanksjonene.

– Som naboer har Kina og Nord-Korea normale forretning- og handelsforbindelser. Varer for vanlige folk og det som brukes humanitært er ikke en del av sanksjonene, sier tollvesenets talsmann Huang Songping til nyhetsbyrået Reuters.

Kinesiske myndigheter opplyser nå at handelen de første seks månedene av 2017 har steget med 10,5 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

Kina har vært utsatt for internasjonalt press for å vende ryggen til Nord-Korea, som er underlagt en lang rekke straffetiltak på grunn av landets omstridte atomprogram.

Handelsmesse i Pyongyang

Kinas handel med nordkoreanerne har økt i år. Kina, Cuba, Iran og Italia var blant deltakerne på den internasjonale handelsmessen i Pyongyang i mai.

Foto: Jon Chol Jin / AP

Talsmann Huang Songping, sier at eksporten til Nord-Korea har steget med 29,1 prosent i årets første seks måneder. På samme tid har importen falt 13,2 prosent.

Eksporten er i hovedsak drevet av tekstilprodukter, samt varer som ikke er omfattet av FNs sanksjoner, sier den kinesiske talsmannen.

Samtidig blir det forbudt å importere kull, jern, jernmalm, gull, titan og sjeldne jordmetaller fra Nord-Korea.

Kina har ved flere tilfeller forsvart sin handel med det isolerte landet ved å si at det ikke eksporteres varer som hjelper Nord-Koreas opprustning.

I fjor vår kom det meldinger om at Kina legger ned store deler av handelen med Nord-Korea. Den gang stanset de salget av jetdrivstoff og alle oljeprodukter som kan brukes til å fremstille rakettbrensel.

Både USAs president Donald Trump og Storbritannias utenriksminister Boris Johnson har den siste uka tatt til orde for at Kina må øke presset på Nord-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt