Hopp til innhold

Smarte spisepinner oppdager forurenset mat i Kina

Forurenset stekeolje full av gift og tungmetaller er kinesernes største skrekk når de setter seg ved middagsbordet.

Kyllingselger i Kina

En kvinne ser på utvalget hos en kyllinghandler på markedet i Yichang i Hubei-provinsen tidligere i sommer. Kinesiske forbrukere har de siste årene opplevd den ene matskandalen etter den andre.

Foto: China Daily / Reuters

Spisepinner fra Baidu

Spisepinner som varsler om farlig mat.

Foto: Baidu / Pressefoto

Nå lanserer selskapet Baidu, Kinas svar på Google, smarte pinner som piper om du spiser forurenset mat.

De smarte spisepinnene ble lansert på en pressekonferanse her i Beijing i går, og har fått navnet Baidu Kuaisou – direkte oversatt Baidu spisepinner.

De inneholder sensorer som oppdager om maten har for høye nivåer av giftstoffer og tungmetaller, en egenskap det er et skrikende marked for i et land der matsikkerhet nå er et enormt problem og en daglig bekymring.

Utrygg mat

Ukentlig rulles nye matskandaler opp her i Kina, av et omfang og av en alvorlighetsgrad som får den europeiske hestekjøttskandalen for noen år tilbake til å blekne i sammenligning.

Bare i forrige uke ble det oppdaget et parti med 30.000 tonn kyllingføtter bleket med hårblekemiddelet hydrogenperoksid for at de skulle se hvite og friske ut – 30 personer er så langt arrestert.

For noen uker siden ble en kokk på et hotell i Hangzhou stilt for retten for å ha sprayet maten med giftig maling: han ville at den skulle se mer innbydende ut.

Og fortsatt har ikke vestlige hurtigmatkjeder som McDonald's og Burger King gjenopptatt salget av kyllingkjøtt etter at en av Kinas mest velrenommerte kjøttleverandører ble grepet i å blande bedervet og frisk kylling i kjøttdeigen slik at de kunne kvitte seg med restlageret over datostempling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

McDonalds i Beijing

To gutter utenfor McDonalds i Beijing i sommer. Fortsatt selger ikke McDonalds kyllingprodukter i Kina etter skandalen tidligere i sommer.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Rennestensolje

Likevel er det den såkalte rennestensoljen som er den største frykten foran restaurantbesøkene her, og som nå har ført produktutviklerne i Kinas svar på Google til tegnebrettet.

Kyllingfrakt på moped

Selv i Kinas største by Shanghai fraktes levende kyllinger ofte bak på en moped.

Foto: JOHANNES EISELE / AFP

Rennestensolje kokes sammen av alle tenkelige fettkilder. I beste fall er det snakk om gammel frityrolje – men ofte kan både kokte dyrekadaver, olje fra motor og industri eller rett og slett olje som flyter oppå kloakken bli samlet, kokt, silt og renset slik at det er helt umulig å verken smake eller lukte forskjellen fra trygg normal stekeolje.

Faren er størst på billige restauranter og hos dem som selger mat ute på gaten, noe som har gjort at Beijings velduftende og fristende gatemat nå er et høyrisikabelt gastronomisk eventyr.

Restauranteierne sparer noen få kuai på å bruke rennestensoljen, men dessverre inneholder dette livsfarlige oppkoket ofte kreftfremkallende miljøgifter og tungmetaller som aldri forlater kroppen om de først har kommet inn.

Kinas svar på Google

Selskapet Baidu som nå har utviklet en teknologisk løsning på problemet driver både Kinas største søkemotor – Google er sperret bak den kinesiske brannmuren – og de utvikler teknologiprodukter som av og til ligner på Googles'.

De smarte spisepinnene er de derimot alene om. Pinnene kan ifølge Wall Street Journal Asia kommunisere med både nettbrett og smart-telefoner via en egen app, og gir ifølge presentasjonen både informasjon om næringsinnhold og innholdet av giftige stoffer.

I en video Baidu har lagt ut på sine nettsider, kan man se hvordan pinnene ikke reagerer når de dyppes i ren olivenolje, men gir beskjed når de dyppes i rennestensolje.

Prisen på de digitale spisepinnene er derimot ikke kjent, og heller ikke når de kommer i masseproduksjon. Men at markedet for dem finnes, er det ingen tvil om.

SISTE NYTT

Siste nytt