Hopp til innhold

Kina og USA samarbeider om klima: – Et lyspunkt i en ellers mørk verden

Verdens to største utslippsnasjoner lover å samarbeide om klima. Det kan bli avgjørende for om verden lykkes i å nå klimamålene.

USAs klimaambassadør John Kerry og Kinas visestatsminister Han Zheng møttes via videolink sist fredag.

USAs klimaambassadør John Kerry og Kinas visestatsminister Han Zheng møttes via videolink sist fredag.

Foto: Zhang Ling / AP

CO₂ i atmosfæren
420.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.02°C
Les mer  om klima

USAs klimautsending John Kerry og hans kinesiske motpart Xie Zhenhua i møttes i Shanghai sist helg.

I felleskommunikeet som ble sendt ut etter møtet i Shanghai, skrev landene at de «forplikter seg til å samarbeide med hverandre og andre land for å håndtere klimakrisen».

Det er første gang Kina i offisiell sammenheng bruker ordet klimakrise om klimaendringene.

– Dette er et lyspunkt i en ellers ganske mørk verden, sier seniorforsker Knut H. Alfsen ved Cicero til NRK. Han har i en årrekke vært rådgiver for Kina i klimaspørsmål.

USA og Kina er de to landene med de største klimautslippene. Alfsen sier det er viktig for hele verden om de kan samarbeide om klimaspørsmål.

– Det så vi i forkant av Paris-møtet der Obama og Kina hadde en samlet opptreden. Det var nok en viktig medvirkende årsak til at man kom til en avtale i Paris i det hele tatt. Så dette har stor betydning, sier han.

Dårlig forhold mellom landene

Forholdet mellom Kina og USA er dårligere enn på mange tiår.

Handelskrig, undertrykkingen av uighurene og demokrati­forkjempere i Hongkong og Kinas krav på store områder i Sør-Kinahavet er noen av problemområdene.

Likevel mener Alfsen at historien har vist at det er mulig å gjøre fremskritt i klimasamarbeidet selv om forholdet generelt er dårlig.

– Det er en tradisjon i Kina for at miljøspørsmål kan frakobles mange andre hensyn og drøftes friere og mer åpent enn spørsmål som har med menneskerettigheter og handelsproblemer, sier han.

Sammenligner USA med student som har skulket

Seniorforsker Knut H. Alfsen ved Cicero

– Betydningen av dette møtet ligger først og fremst i at det fant sted og at det er en åpning for dialog mellom USA og Kina om noe som helst, sier Knut H. Alfsen om John Kerrys møte i Shanghai.

Foto: Privat

USA har en broket historie når det gjelder å holde seg til de klimaavtalene landet inngår.

Både når det gjaldt Kyotoavtalen og Parisavtalen var USA sentrale da avtalene ble inngått, men trakk seg senere fra dem.

Under president Biden har USA igjen sluttet seg til Parisavtalen, uten at det later til å imponere Kina.

– Det er på ingen måte et ærefullt comeback, men heller en student som har skulket og så kommer tilbake på skolen, sa talsmann for Kinas utenriksdepartement, Zhao Lijian, fredag.

Alfsen sier at Kina er fullt klar over de politiske prosessene i USA og problemene med å få ting vedtatt i Kongressen.

– Ikke desto mindre er erklæringer fra presidenten i USA viktige for å antyde intensjoner, selv om det er så som så med empirien når det gjelder å gjennomføre det som er erklært, sier han.

Et kullkraftverk i Shanxi-provinsen i Kina.

Et kullkraftverk i Shanxi-provinsen i Kina. Kina står for rundt halvparten av verdens totale kullforbruk.

Foto: Andy Wong / Ap

Ikke kull i første omgang

For Kinas vedkommende er CO₂-utslipp knyttet til kull det som bidrar mest til klimaendringer. Landet står for rundt halvparten av det globale kullforbruket.

Alfsen har liten tro på at et samarbeid mellom USA og Kina vil inkludere kullkraften.

– Det blir nok lenge til vi får harde tiltak mot kullkraft i Kina, sier han.

I stedet tror Alfsen at Kina i første omgang vil innføre tiltak som å begrense utslipp av HFC-gasser. Det er gasser som blant annet brukes i kjøleanlegg.

– Jeg tror de velger lettere saker. Det er en lang rekke kortlevde klimagasser der man kan innføre reguleringer som virker, sier han.

Tror Xi deltar på Biden-møte

Årets store klimabegivenhet er toppmøtet i Glasgow – kjent som COP26 – i november. I samarbeidsavtalen sier Kina og USA at de skal samarbeide frem mot det møtet.

Før man kommer til november og Glasgow er det neste store på klimafronten det virtuelle toppmøtet torsdag der over 40 statsledere deltar.

Det er USA og president Joe Biden som har tatt initiativ til det globale nettmøtet. Så langt er det ikke bekreftet om Kinas president Xi Jinping skal delta, men Alfsen er optimistisk.

– Alt jeg har sett tyder på at Xi deltar, sier Alfsen.

Den norske forskeren er krystallklar på hvor viktig samarbeidet mellom Kina og USA er.

– Hvis de ikke klarer å samarbeide ligger vi veldig dårlig an i det globale klimaarbeidet, sier Knut H. Alfsen.

SISTE NYTT

Siste nytt