Kina: Vil ha nordkoreanske bedrifter ut av landet

Kinesiske myndigheter ber nordkoreanske bedrifter i landet om å stenge.

Kim Jong Un, Xi Jingping

UT MED NORDKOREANSKE BEDRIFTER: Det ble torsdag kjent at Kina ber landets nordkoreanske bedrifter om å stenge innen januar 2018. På bildet er Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Kinas president Xi Jinping.

Foto: Michael Dinneen Wong Maye-e / AP

Dette melder nyhetsbyrået AFP.

Uttalelsen er knyttet til FNs sanksjoner mot Nord-Korea etter at landet den siste tiden har utført flere atomprøvesprenginger.

Bestemmelsen skal gjelde de fleste nordkoreanske bedrifter, i tillegg til flere som er deleid av kinesiske firmaer. Det kinesiske handelsdepartementet ber om at nedleggelsene skjer innen januar 2018.

Selskapet Joint Ventures er blant annet et av dem som rammes. De er deleid av både kinesiske og nordkoreanske aktører, og har fått 120 dager på seg til å stenge fra FNs resolusjoner ble vedtatt 11. september denne høsten.

Det er snakk om at sanksjonene kan påføre myndighetene i Pyongyang tapte inntekter i størrelsesorden 1 milliard dollar i året.

Handelspartnere

Kina og Nord-Korea har i lang tid vært handelspartnere, men etter Kim Jong-uns flere atomprøvesprengninger, i tillegg til en opptrappende ordkrig mellom ham og USAs president Donald Trump, har Kina stanset deler av handelen med regimet.

Jern, jernmalm, kull og sjømat er noen av varene som skal være forbudt å importere.

Dagens avgjørelse kan derfor ses på som et enda tydeligere, kinesisk steg bort fra en tilknytning til Nord-Korea.

World Leaders address the 72nd Annual United Nations General Assembly

MENER USA ERKLÆRER KRIG: Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho mener Trumps siste uttalelser mot landet er en krigserklæring.

Foto: Jewel Samad / AFP

Det har likevel vært knyttet spenning til hvorvidt Kina vil etter komme FN-sanksjonene ettersom Nord-Korea er en viktig handelspartner. Kina har også uttalt at de vil komme til å fortsette handel med det lukkede landet, men foreløpig er dette mest tekstilvarer.

Landet fikk nylig kritikk for å ha økt handelen med Nord-Korea.

SISTE NYTT

Siste nytt