NRK Meny
Normal

- Har ingen samlet sensurpraksis

- Hvor mye ytringsfrihet som tillates i Kina er veldig ulikt, sier kulturminister Anniken Huitfeldt etter å ha møtt representanter for pressen i Kina.

China Google

Google er ett av få vestlige selskaper som har tatt opp kampen mot Kinas sensurvillighet.

Foto: Alexander F. Yuan / AP

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

Huitfeldt har vært på et todagers besøk i den kinesiske hovedstaden Beijing.

På programmet har stått møter med den kinesiske kulturministeren, besøk i det statlige nyhetsbyrået Xinhua og de som er lederskapets administrative håndhevere overfor kinesisk presse, tv og radio.

Hardere bud

«Det synes å være et økende antall tilfeller der politiet enten har tatt affære mot eller hindret nyhetsrapportering.»

Sitatet kommer verken fra Amnesty International eller noen utenlandsk politiker, men fra Jia He, som er talsmann for rettighetsavdelingen i Kinas offisielle journalistforbund.

I en artikkel i engelskspråklige China Daily for en måned siden, snakket både han og andre representanter for pressen med bekymring om hvordan politiet i flere tilfeller blandet seg inn for å stanse nyhetsrapportering om kritikkverdig forretningsvirksomhet eller hendelser, og arresterte journalister eller innkalte dem til forhør.

Mange presseorganisasjoner, blant dem Reportere uten grenser, fortalte om innstramminger i pressefriheten i forkant av OL i 2008, restriksjoner som fortsatt praktiseres.

Blant annet sitter over 50 bloggere fengslet for det de har skrevet på nettet.

Svært ulik praksis

Kulturminister Anniken Huitfeldt sitter igjen med et delt inntrykk av ytringsfrihetens kår i Kina, og myndighetenes praktisering av hvor grensen går.

Anniken Huitfeldt og Yang Jingmao

Anniken Huitfeldt og Yang Jingmao, visepresident for NCPA, det nasjonale senteret for utøvende kunst.

Foto: Tone Helene Aarvik

- Det er en veldig forskjellig og ulik praksis, sier Huitfeldt og utdyper:

- Noen er veldig åpne, mens andre representerer mer tradisjonelle holdninger.

- Det handler om at det kan være artikler som i større grad enn tidligere kritiserer myndighetene. Noen er opptatt av at det skal skrives flere slike artikler, mens andre har mer tradisjonelle holdninger hvor journalistenes oppgaver skal være å ta ansvar og ikke være provoserende, sier

Ustrakt nett- og sms-sensur

Særlig på nettet har kinesiske myndigheter vært flinke med sensuren. Den regnes som den mest avanserte i verden. Nettsteder som Facebook, You Tube og Flickr er forbudt.

Også tekstmeldinger kontrolleres. Ifølge Reportere uten grenser finnes det over 2800 overvåkningssentre som bare kontrollerer folks sms’er.

Har man sendt det myndighetene kaller «ulovlige eller usunne» meldinger, kan man risikere at sms-tjenesten forsvinner fra telefonen. Særlig politisk «usunne» meldinger er lite akseptert.

- Bør man kritisere kommunistpartiets maktmonopol?

- Mitt inntrykk er at det praktiseres veldig ulikt. Noen steder er ting greit, mens andre steder er det ikke. Så det er vanskelig å gi et enhetlig svar, sier Huitfeldt.

I fjor ble den opposisjonelle skribenten Liu Xiaobo dømt til 11 år i fengsel for å ha tatt initiativet til oppropet Charter 08 som krever demokrati og ytringsfrihet i Kina.

Han er igjen en av årets kandidater til Nobels fredspris, noe kinesiske myndigheter allerede har gitt signaler om at de sterkt vil mislike.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt