NRK Meny
Normal

Kina: – Endrer ikke forholdet til Norge

BEIJING (NRK): Kinesisk UD har fått med seg nyheten om Thorbjørn Jaglands avgang som leder i Nobelkomiteen, men sier Kinas forhold til Norge ligger fast. Om Jaglands rolle på noe tidspunkt har vært et diskusjonstema, unnlater Kinas talskvinne å svare på.

Thorbjørn Jagland ved siden av den tomme stolen da Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010

KINESISK SINNE: Norge og Nobelkomiteen har vært utsatt for kraftig kritikk fra Kina etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010. Liu Xiaobo satt selv fengslet og kunne ikke komme for å motta fredsprisen. Diplomet og medaljen ble derfor satt på en tom stol i Oslo rådhus.

Foto: Heiko Junge / Ap

Også internasjonale medier hadde fått med seg avgangen på UDs pressekonferanse i Beijing i ettermiddag.

Nyhetsbyrået Reuters ville blant annet vite om Kina nå så på Jaglands avgang som en norsk innrømmelse, etter tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo i 2010.

– Har fått med oss rapportene

Men alle variasjoner over spørsmålet fikk det samme svaret:

– Vi har fått med oss disse rapportene, men kjenner ikke bakgrunnen, sier talskvinne Hua Chunying også på NRKs spørsmål om kommentar til Jaglands avgang.

Utenriksminister Børge Brende innrømmet i et intervju med NRK for to uker siden at det under Stoltenberg-regjeringen var diskusjoner med kinesiske myndigheter om en «tekst» som grunnlag for å normalisere det politiske forholdet.

Hua Chunying

FORTSATT KJØLIG: Hua Chunying, talsperson i det kinesiske utenriksdepartementet, sier til NRK at utviklingen av forholdet mellom Norge og Kina ligger fast.

Foto: Kinesisk UD

Lekkasjer til flere medier fra disse diskusjonene - blant annet til NRK - skal ifølge Brende ha satt forholdet ytterligere tilbake og opprørt kineserne.

– Endrer ikke forholdet

På tross av NRKs gjentatte forsøk, vil ikke UDs talskvinne i dag svare direkte på om Jaglands posisjon som leder av komiteen på noe tidspunkt har vært diskutert.

– Har Jaglands avgang fra Nobelkomiteen på noe tidspunkt vært et tema for diskusjon mellom Kina og Norge?

– Vår holdning til utviklingen av forholdet mellom Kina og Norge ligger fast, og bør være velkjent på norsk side, svarer talskvinne Hua Chunying.

Hun signaliserer også at det er lite som tyder på at det blir noen tidlig vår i et fortsatt kjølig forhold.

– Kinas syn på noen av Nobelkomiteens vurderinger, og vårt syn på forholdet til Norge, ligger fast, og har ikke endret seg.

Den kinesiske ambassaden i Norge har foreløpig ikke kommentert saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt