NRK Meny
Normal

Kina vil delta på nobelseremonien

En gruppe folkevalgte fra Hongkong vil delta på nobelseremonien i Oslo, melder lokale medier. Kina har advart andre land mot å delta på seremonien.

Albert Ho

Albert Ho, leder i Det demokratiske parti i Hongkong ønsker å delta på Nobelseremonien.

Foto: MIKE CLARKE / Afp

Liu Xiaobo

Nobel fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Foto: Reuters

Fire folkevalgte fra Hongkong vil reise til Oslo for å delta på seremonien den 10. september, skriver lokal presse i den kinesiske byen. Kina har advart andre land mot å delta på seremonien.

LES: Fredsprisvinner Liu Xiaobo har refset Kinas myndigheter i 20 år
LES OGSÅ: Liu Xiaobo får Nobels fredspris

Vil vise støtte

Albert Ho, leder i Det demokratiske parti i Hongkong, sier til avisa South China Morning Post at han og tre andre folkevalgte vil «delta og vise støtte» til årets vinner av Nobels fredspris, den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

– Den siviliserte verdens anerkjennelse av Liu Xiaobos fredelige kamp for menneskerettigheter og demokrati er en stor internasjonal begivenhet, sier Ho.

– Liu er kriminell

Kina har reagert med harme på tildelingen av nobelprisen til den fengslede dissidenten Liu. Flere møter med den norske fiskeriministeren er avlyst, og en norsk musikal som skulle settes opp i Kina neste måned, er også avlyst.

LES: Kineserne avlyser møte med norsk minister etter Nobel-utdeling
LES: – Norge oppmuntrer til kriminalitet
LES: Verre for opposisjonelle i Kina

I en pressemelding den kinesiske ambassaden i Norge la ut samme dag det ble kjent at fredsprisen gikk til Liu Xiaobo, heter det at Liu Xiaobo er en kriminell, og at tildelingen av årets fredspris er i strid med prinsippene bak Nobelprisen.

Videre heter det at Liu Xiaobo er funnet skyldig i brudd på kinesisk lov og er sendt i fengsel etter å ha blitt dømt i det kinesisk rettssystemet.

Hongkong ble underlagt Kina i 1997, men har delvis selvstyre og større politisk frihet enn landet ellers.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt