Kina truer Norge

Kinesiske myndigheter truer Norge og sier det vil få konsekvenser dersom Nobels fredspris går til aktivisten Rebiya Kadeer.

Rebiya Kadeer er aktivist fra den kinesiske Uighur-minoriteten. Hun er nominert til Fredsprisen.
Foto: Ponnudarai Parameswaran, PONNUDARAI PARAMESWARAN

Rebiya Kadeer er en menneskerettighetsforkjemper som er sterkt mislikt av Kina. For to år siden fikk hun den norske Rafto-prisen for sin kamp for minoritetsfolket uigurenes rettigheter. Navnet på årets fredsprisvinner offentliggjøres 13. oktober.

Kinesernes trussel ble framsatt to ganger overfor Stortingets utenrikskomité som er på besøk i Beijing, skriver Aftenposten.

 

Tirsdag var det medlemmer av den kinesiske utenrikskomiteen som engasjerte seg i saken, og torsdag var det viseutenriksminister Zhang Yesui som advarte de norske politikerne.

Åpenbart tar kineserne det for gitt at Kadeer er nominert til Nobels fredspris, og at Stortinget har anledning til å gjøre noe med dette.

– Det var viseutenriksminister Zhang som var klarest. Han sa at det var ille at Dalai Lama fikk fredsprisen i 1989, men at det ville være enda verre å tildele Kadeer prisen. Det ville skade forholdet til Norge, sier Marit Nybakk (Ap).

– Det var vanskelig for dem å skjønne at vi ikke har noen innflytelse over Nobelkomiteen, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Statssekretær Raymond Johansen karakteriserer Kinas press på en besøkende norsk stortingsdelegasjon som «helt uakseptabel» og «utilbørlig».

SISTE NYTT

Siste nytt