NRK Meny
Normal

Kina lytter til folket – stopper atomkraftplaner

Lokale myndigheter i en by sør i Kina har stoppet planer om å bygge et stort anlegg for prosessering av råstoff til atomindustrien i landet etter omfattende folkelige protester.

Protester mot atomkraft i Guangdong-provinsen i Kina

PROTESTER: Mange kinsere tok til gatene i protest mot planene om et stort atomanlegg i det sørlige Kina. Mye tyder på at de kan ha vunnet fram med budskapet sitt.

Foto: Maggie Cen / Reuters

Den siste tiden har befolkningen i Kina stadig mer tatt til gatene i protester knyttet til miljøspørsmål, skriver nyhetsbyrået AP.

Lørdag ble det kjent at en slik protest faktisk virker å ha vunnet frem.

Myndighetene i byen Heshan i den sørlige provinsen Guangdong publiserte en melding på sine nettsider om at et stort atomkraftprosjekt er skrinlagt fordi de lytter til folket.

– Myndighetene i byen Heshan har bestemt seg for å høre på folkemeningen og vil likevel ikke vurdere industriprosjektet til CNNC, skriver de.

Kunngjøringen kommer etter at de samme myndighetene opprinnelig hadde signert avtaler med det nasjonale kinesiske atomselskapet CNNC om både bruk av tomter og investeringshjelp i industriparken. Anlegget var planlagt brukt til blant annet anriking av uran og prossesering av andre bestandeler nødvendig for atomkraftverk.

Men etter at en risikovurdering ble offentliggjort møtte planene omfattende folkelige demonstrasjoner.

– Vi er mot radioaktiv stråling

Hundrevis av demonstranter tok til gatene med slagord og protester, viser tv-bilder som nyhetsbyrået AP har sett.

– Gi oss tilbake våre landlige hjem. Vi er mot radioaktiv stråling, var noen av budskapene som ble båret på bannere i demonstrasjonene.

Demonstrasjonene ble holdt i Jiangmen ikke langt fra byen der atomkraftindustrien ønsket å bygge sitt anlegg.

Investeringsplanene var anslått til en verdi på over 36 milliarder kroner. Atomanlegget skulle brukes av det nasjonale atomselskapet for å anrike uran og prosessering av atombrensel og produksjon av utstyr til atomkraftverk.

Prøvde å forlenge høringen først

Kina har ambisjoner om å kvitte seg med mer av den kulldrevne energiproduksjonen, og da står atomkraft sentralt.

Protestene rundt miljø- og sikkerhetsbekymringene i Heshan kom mens risikovurderingen var på høring. Kritikere mener at høringsrundene i Kina for det meste bare finnes i teorien.

Lokale myndigheter valgte først å forlenge høringsperioden med bakgrunn i de folkelige protestene, men lørdag ble det klart at hele prosjektet legges på is.

Dermed kan det virke som de folkelige protestene vant fram.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt