NRK Meny
Normal

Kina stanser import av hel, norsk laks

Kinesiske myndigheter krever garanti for at laksen de importerer fra Norge ikke har lakseviruset ILA (infeksiøs lakseanemi). Fra 10. september stanser Kina all import av hel, norsk laks.

Laks

MÅ GARANTERE SYKDOMSFRI LAKS: Fra 10. september vil ikke Kina ta imot hel, norsk laks. Andre lakseprodukter uten hode, gjeller og innvollder kan imidlertid fortsatt importeres.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

– En slik garanti er krevende fordi det også kreves frihet for en variant av ILA-viruset (Infeksiøs lakseanemi) som er lite eller ikke sykdomsfremkallende, skriver Friede Andersen, seksjonssjef for fiskehelse og fiskevelferd ved Mattilsynets hovedkontor på deres nettsider.

Ifølge Mattilsynet har Kina har informert norske myndigheter om at hel laks som er datert etter 9. september kommer til å bli avvist.

Andre lakseprodukter, det vil si fisk uten hode, gjeller og innvoller kan fremdeles importeres.

– Vanlig i europeiske farvann

I sommer hevdet kinesiske myndigheter at de påviste ILA-viruset i et parti norsk laks. Dette er bakgrunnen for at Kina nå krever nytt attestasjonsinnhold i helsesertifikatet, der Norge blant annet må garantere for at laks med hode kommer fra et sykdomsfritt område.

Grethe Bynes

Grethe Bynes i Mattilsynet er nysgjerrig på hvorfor deres kolleger i Kina har kommet til en annen konklusjon når det gjelder lakseviruset enn det norske Mattilsynet.

Foto: Stein Anders Larsen / Mattilsynet

– Denne virusvarianten (HPR0) er det ikke helt uvanlig å finne i europeiske farvann, sier Andersen.

Mattilsynet mener de derfor ikke kan garantere for Kinas krav, siden en variant av sykdomsviruset finnes naturlig i flere europeiske vann.

Laksekrøll etter Nobel fredspris

Grethe Bynes, seksjonssjef for eksport og import i Mattilsynet, sier de oppfordrer de norske ekportørene til å holde tett kontakt med sine kunder i Kina fremover.

– I Norge har vi konkludert med at dette ikke er et krav, så vi ønsker å høre litt nærmere om hvilke vurderinger våre kinesiske kolleger har gjort slik at de har landet på en annen konklusjon, og om hvilke krav de stiller til andre land, sier Bynes.

ILA-viruset er beslektet med influensavirus, men er ikke farlig for mennesker.

I fjor eksporterte Norge laks til Kina for 383 millioner. Året etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, dalte eksporten av norsk laks til Kina fra 497 til 200 millioner kroner i 2011, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt