Hopp til innhold

Kina skriver romfartshistorie på månen

De første nærbildene fra månens bakside har nådd jorden. I natt skrev Kina romfarthistorie da romsonden Chang'e-4 landet på månens bakside.

Kineserne skriver romfartshistorie når de nå har gjennomført den første myke landingen på månens mørke side.

Foto: CCTV

Kina klarte i natt å nå målet sitt og skrev romfartshistorie da de gjennomførte den første myke landingen på månens bakside. Hendelsen er et nytt skritt på Kinas vei mot å bli en stormakt innen romfart, og har vært planlagt i flere år.

Laster Twitter-innhold

Sonden skal gjennomføre eksperimenter og utforske det uberørte terrenget som en del av et tokt kineserne har planlagt i årevis. Med i lasten er frø og egg fra insekter.

Kina planlegger å sende ett nytt romfartøy til månen neste år. Det skal ta med seg en bakke-prøve tilbake til jorden. Den mer langsiktige planen inkluderer å lande et menneske på månen, og bygge en base nær sydpolen.

China Space

Dette er et av de første bildene fra månens bakside

Foto: AP

Meldingskrøll

Den statlige TV-kanalen, CCTV, var først ute med nyheten på Twitter, men fjernet meldingen etter kort tid, uten at det kom noen beskjed om hvorfor.

Nesten en time senere kunngjorde de på ny landingen i sin TV-sending klokken 12 i Beijing.

En av de store utfordringene har vært å opprettholde kontakten med sonden, siden signalene blir hindret av månen i det sonden går på baksiden. Løsningen har vært at Kina har sendt opp en satellitt i bane rundt månen som har videresendt signalene til sonden som skal lande.

Vil bli supermakt i rommet

Med torsdagens månelanding vil Kina markere seg som et land med høy økonomisk vekst og teknologisk ekspertise, som bevis på at Kommunistpartiet har klart å få landet ut av fattigdom.

Landet har i en årrekke prioritert romfartsprogrammet sitt, og president Xi Jinping har tidligere tatt til orde for å gjøre Kina til en supermakt i verdensrommet. Landet bruker milliarder av kroner - eller rettere sagt yuan - på landets romfartsprogram, og de håper å ha en egen bemannet romstasjon innen 2022.

Laster Twitter-innhold

Månens bakside

Jordens nærmeste nabo roterer rundt sin egen akse på en sånn måte at nesten halvparten av den aldri er synlig her nede fra.

Månens bakside har aldri blitt utforsket av mennesker eller romfartøy, men en svært eksklusiv gruppe amerikanske astronauter har sett den mens de har fløyet i bane rundt månen.

Apollo 8 var det første romfartøyet som gikk rundt månen. Julenatten 1968 kunne William Anders ta det første bilde av en «jordoppgang», at Jorden tilsynelatende står opp over månens horisont.

SISTE NYTT

Siste nytt