Hopp til innhold

Menneskerettigheter blir ikke tema under Solbergs Kina-tur

BEIJING/OSLO (NRK): Menneskerettigheter står ikke på Erna Solbergs program under det første norske offisielle besøket til Kina på 10 år. Kina sier Norge må bygge «tillit» før samtaler om slike spørsmål kan gjenopptas.

Lu Kang

Må bygge tillit: Kina og Norge må bygge tillit før menneskerettsdialogen kan gjenopptas, sier talsmann Lu Kang i Kinas utenriksdepartement.

Foto: Peter Svaar / NRK

Det var nesten fullsatt på den daglige pressekonferansen til Kinesisk UD i Beijing i ettermiddag.

Etter å ha redegjort for et planlagt statsbesøk fra Myanmar, var turen kommet til Erna Solberg.

– Norge var ett av de første land som anerkjente folkerepublikken, og har et solid fundament for samarbeid, sa talsmann Lu Kang da han kunngjorde Erna Solbergs besøk neste helg.

På NRKs spørsmål om Kina er interessert i å gjenoppta menneskerettighetsdialogen, tok han derimot flere forbehold.

– Kina er ikke motstander av menneskerettighetsdialog basert på gjensidig tillit. Men vi er resolutte motstandere av at menneskerettighetsspørsmål blir brukt til å blande seg inn i andre lands indre anliggender.

– Dersom Norge og Kina kan bygge den nødvendige tillit, vil det ikke være noe til hinder for menneskerettsdialog.

– Ikke naturlig nå

Solberg

Statsminister Erna Solberg (H).

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Erna Solberg (H) og hennes delegasjon har et tettpakket program i Kina neste helg. Men programmet omhandler næringsliv, handel, klima og akademia – ikke menneskerettighetssituasjonen i landet.

– Dette er starten på et nytt samarbeid med Kina etter seks år uten samarbeid. Det er ikke naturlig å snakke om alle de vanskelige sakene første gang, men å bygge broen som gjør at vi kan ta opp spørsmål som menneskerettigheter, sier Solberg til NRK.

– Kommer du til å ta opp situasjonen til fredsprisvinner Liu Xiaobo?

– Vi kommer til å jobbe med denne reisen for å skape tillit mellom våre land, å sørge for at vi har en plattform også for å snakke om vanskelige saker som den saken er, svarer Solberg.

Ett av målene med statsbesøket er å restarte forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina, som gikk i stå etter fredsprisen.

Det er også kineserne interessert i, ifølge talsmann Lu Kang:

– En frihandelsavtale vil tjene begge lands forbrukere og vi håper å nå en slik avtale så raskt som mulig, sier han.

Mente fredsprisen var «innblanding»

I 2010 mente Kina at tildelingen av Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo nettopp var en slik innblanding i interne forhold.

Kina mener Liu Xiaobo er en dømt kriminell som er skyldig i statsundergravende virksomhet. Han soner fortsatt en 11 år lang fengselsstraff i byen Jinzhou.

Hans kone, Liu Xia, sitter i husarrest uten lov og dom her i Beijing. Leiligheten hennes er omgitt av vakter og hun har vært forhindret fra kontakt med venner på flere år.

Hun får besøke ektemannen i fengselet en gang i måneden.

SISTE NYTT

Siste nytt