Hopp til innhold

Oppjusterer dødstallene for Wuhan

Det offisielle tallet på personer som har dødd på grunn av koronaviruset i den kinesiske byen Wuhan oppjusteres kraftig.

Begravelsesbyrå-agenter bærer ut en død person i Wuhan som følge av covid-19.

Personer fra et begravelsesbyrå i Wuhan tar hånd om en av de mange døde i byen.

Foto: AP

De lokale myndighetene har revidert tallet på døde og påviste smittede.

Antallet døde øker med 1.290, fra 2.579 til 3.869. Mens tallet på smittede øker med 325, til 50.333 påviste smittetilfeller i Wuhan, som har rundt 11 millioner innbyggere.

Det betyr at byen hvor viruset oppstod og spredte seg fra, har 2/3 av Kinas rapporterte smittetilfeller. Tallet på antallet påviste smittede for hele Kina er nå 82.367, mens antallet døde er 4.632, ifølge nyhetsbyrået AP.

Har ettergått statistikken

Forklaringen fra myndighetene på at de oppjusterer dødstallet med nær 50 prosent, er feilrapporteringer, etterrapporteringer og manglende innrapporteringer fra sykehus og andre medisinske institusjoner.

Dette skyldes blant annet kaoset som hersket på de overfylte sykehusene i starten av utbruddet, hvor pasientene strømmet inn og hvor sykehusledelse og leger ikke maktet å rapportere inn tallene i det rette systemene, heter det i en uttalelse.

I tillegg døde en rekke personer hjemme de første ukene, etter å ha hatt sammenfallende symptomer med covid-19, som lungebetennelse, feber og kraftig hoste. Dødsårsaken har dermed blitt fastslått i etterkant.

Det skal også ha vært problemer med å samordne statistikken fra private sykehus og andre medisinske institusjoner. Og det tok tid før testing og prøvetaking kom i gang.

Intensivavdelingen på et sykehus i Wuhan 24. februar 2020.

Trykket på sykehusene i Wuhan var særlig stort i januar og februar, og flere steder kom innrapporteringen av koronatall sent igang.

Foto: Str / AFP

Byens arbeidsgruppe for forebygging og kontroll av sykdom har derfor ettergått tallmaterialet. Arbeidsgruppen skal blant annet ha sammenlignet tallene fra de lokale smittevernmyndighetene, sykehus, aldershjem og begravelsesbyråer, ifølge statlig kinesisk TV.

– Hvert eneste tapte liv under epidemien er ikke bare en sorg for familien, men også for byen. Vi sender våre dypeste kondolanser til de etterlatte familiene, til venner og sykehuspersonalet som har ofret sine liv, skriver gruppen i sin uttalelse.

Det første dødsfallet som følge av det nye viruset ble registrert i Wuhan i januar. Siden er nær 145.000 personer i over 200 land registrert som døde på grunn av covid-19.

Den siste uken har det vært svært få nye rapporterte tilfeller av smittede og smittetilfeller i Wuhan, det samme med personer som har dødd som følge av viruset. I slutten av mars lettet byen på de sterke restriksjonene, som ble innført for å få kontroll over viruset.

Medisinsk personell i Wuhan undersøker koronatester i Wuhan, Kina 16. april 2020.

Fortsatt foregår det utstrakt testing for å avdekke mulig koronasmitte i Wuhan.

Foto: Hector Retamal / AFP

Fastholder at tallene er korrekte

Internasjonalt er det fra flere hold stilt spørsmål om de innrapporterte tallene fra Wuhan og Kina kan stemme, hvis man sammenligner med andre land som er blitt hardt rammet av virusutbruddet.

Ryktene og antakelsene om feilaktige tall forsterkes av bilder tatt i Wuhan, som skal vise lange køer med pårørende som venter på å få ut urnen etter at familiemedlemmer er kremert.

Det kommer også rapporter om tusenvis av tomme urner hos begravelsesbyråer, som venter på å bli fylt etter tur, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Frem til i dag har de sentrale myndighetene fastholdt at statistikken over antallet døde som følge av covid-19 og antallet bekreftede smittetilfeller har vært korrekt.

Talsmannen for det kinesiske utenriksdepartementet Zhao Lijian under en pressekonferansen i Beijing 8. april 2020.

Talsmannen for det kinesiske utenriksdepartementet Zhao Lijian sier at kinesiske myndigheter ikke ville ha tillatt feilaktig rapportering av koronatall. Bildet er fra en pressekonferanse 8. april.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Er ingen dekkoperasjon

Talsmannen for det kinesiske utenriksdepartementet understreket på sin daglige pressekonferanse med utenlandske journalister at revisjon av tall er vanlig, internasjonal praksis, og at den er foretatt for at tallene når det gjelder koronaofre skal være så korrekte som mulig.

– Ingenting er holdt skjult eller blitt dekket over, det tillates ikke, sa Zhao Lijian.

USA og Storbritannia, men også Frankrike, har ytret tvil om at Kina har lagt frem riktige tall på antall smittede og døde.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt