Kina mener demonstranter har begått «terroristhandlinger»

HONGKONG (NRK): Kina trapper opp retorikken etter masseprotestene i Hongkong og kaller det «sjokkerende lovbrudd». Det er en del av Kinas propaganda, sier en demonstrant i Hongkong til NRK.

– Jeg vil beskytte min identitet. Vi har fått erfare at politiet ikke opptrer rettferdig. De arresterer personer urettmessig, og demonstrantene forstår nå at vi må beskytte oss. Vi ønsker ikke å bli skadet eller arrestert, sier en demonstrant på flyplassen i Hongkong, da NRK spør ham om hvorfor han har dekket til ansiktet.

Rundt ham sitter andre demonstranter med munnbind og lapper for ett øye, farget i rødt.

Et symbol på det demonstrantene mener er et resultat av politiets misbruk av makt i forbindelse med demonstrasjonene.

Demonstrant NRK intervjuer på Hongkong internasjonale flyplass

Etter at en ung kvinne ble skutt i øyet av politiet og mistet synet, har disse lappene blitt et symbol på demonstrantenes misnøye med politiets bruk av makt.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– Sist søndag ble en ung kvinne skutt i øyet av politiet. Hun har mistet synet for alltid. Så det er for å vise vårt syn på brutaliteten politiet utøver, forklarer en ung kvinne til NRK.

Det er gått over to måneder siden et lovforslag som åpnet for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina, utløste masseprotester i Hongkong 9. juni.

Forslaget ble etter hvert lagt på is, men innen avgjørelsen ble tatt hadde misnøyen med det sittende Hongkong-styret og mot kinesiske myndigheter ført til ytterligere mobilisering.

Demonstrant som betegner seg som M på Hongkong internasjonale flyplass 14. august 2019

Demonstranten forteller NRK at de dekker seg til for å beskytte sin identitet.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Krever demokratiske valg

På spørsmål om hvorfor protesten mot utleveringsloven førte til en mer generell demonstrasjon mot kinesiske myndigheter, svarer den tildekkede mannen at det er selve kjernen i problemet.

Regjeringssjefen Carrie Lam ble i 2017 valgt av en forsamling på knappe 1.200 medlemmer som Kina har stor innflytelse over.

– Regjeringen i Hongkong er bare et redskap som brukes av den kinesiske regjeringen. Carrie Lam og hennes regjering er lojale til det kinesiske regimet og ikke til folket i Hongkong. Det er kjernen i hele problemet: en regjering som folket ikke har fått stemme frem, som er ansvarlig overfor folket, sier demonstranten til NRK.

Ett av demonstrantenes hovedkrav er derfor at folket i Hongkong skal få velge sin egen leder, sin egen regjering og sine folkevalgte gjennom frie valg.

– Hvem er ansvarlig og hvem fortjener å styre Hongkong? Dette bør bestemmes fullt og helt av innbyggerne i Hongkong, sier demonstranten.

Nå krever demonstrantene en uavhengig gransking av politiets opptreden, mens Kina trapper opp retorikken.

Demonstrantene på Hongkong internasjonale flyplass har fått et avgrenset område å holde seg på

En domstol har avgjort på flyplassledelsens forespørsel at demonstrantene nå kun får oppholde seg i et svært avgrenset område i ankomsthallen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Kina kaller det «terroristhandlinger»

Mandag sa talsmann Yang Guang ved den kinesiske regjeringens Hongkong-kontor at demonstrantene har brukt farlige gjenstander for å angripe politi.

– Det utgjør allerede en alvorlig form for kriminalitet, og viser også de første tegnene på terrorisme, heter det i uttalelsen.

Tirsdag ble flyplassen i byen på nytt inntatt av demonstranter som er opprørt over den Beijing-støttede regjeringen og politiets håndtering av protestene.

Reisende ble hindret i å komme seg frem til sikkerhetssjekken og avgangsgatene av demonstranter som sperret veien med bagasjetraller.

I dag trappet Kina opp retorikken ytterligere, etter at to kinesere ble banket opp på flyplassen i Hongkong tirsdag.

Den ene av dem var en journalist fra det kinesiske nyhetsbyrået Global Times.

Regjeringen mener demonstrantene sto bak, og at de således har begått «terroristhandlinger». Også departementet i Kina som er ansvarlig for forbindelsene til Hongkong, ytrer sin bekymring.

– Det er sjokkerende at det åpenlyst blir begått alvorlige lovbrudd under offentlighetens påsyn, heter det i en uttalelse.

Demonstranter på Hongkong internasjonale flyplass 14. august 2019
Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Til NRK forklarer den tildekkede demonstranten at uroen spredte seg da de to fastlands-kineserne dukket opp blant demonstrantene, uten å forklare hva de gjorde der.

Han viser til at flere gjengmedlemmer har gått løs på demonstranter tidligere uten at politiet har grepet inn, men tar avstand fra volden som oppsto i kaoset på flyplassen tirsdag.

– Det er synd å registrere at vold benyttes, men noen ganger er det forståelig, sier han.

Han mener de to burde ha forstått hvilken risiko de tok ved å oppholde seg blant demonstrantene, uten å ville oppgi hvem de var.

Hva tenker du om at Kina kaller det for «terroristhandlinger»?

– Det er deres propaganda. En korrekt bruk av begrepet terrorist innebærer aksjoner mot sivile. Når politiet skyter en jente i øye, når de skyter på personer på kloss hold er det terrorisme, sier demonstranten til NRK.

Demonstrant på Hongkong internasjonale flyplass 14. august 2019
Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Flyplassen igjen åpen

Hongkong internasjonale flyplass åpnet igjen onsdag morgen lokal tid for både avganger og ankomster, etter at flyplassledelsen mandag og tirsdag valgte å stenge flyplassen helt eller delvis på grunn av de store sit ned-demonstrasjonene.

På det meste var 5000 demonstranter samlet i ankomst- og avgangshallene på flyplassens terminaler, noe som etter flyplassledelsens mening gjorde det umulig å håndtere driften.

Flere hundre flyginger ble kansellert som følge av stengningen, og det er fortsatt store etterslep med forsinkelser.

Denis Chung bor i Hongkong og sier til NRK at han støtter ønsket om et fritt og fredelig samfunn, og støtter demonstrantene så lenge de opptrer fredelig og ikke forhindrer andre fra å reise.

– Jeg synes det er trist for alle de reisende som ønsker seg hjem, men så lenge demonstrantene demonstrerer fredelig, er det helt i orden for meg at de er her. Men når de ødelegger for de som reiser, at de ikke kommer seg av gårde, er ikke det bra.

SISTE NYTT

Siste nytt