Huawei-topp løslatt i Canada – har forlatt landet

En domstol i Canada besluttet fredag å løslate Huawei-toppen Meng Wanzhou. Hun har nå reist hjem til Kina. Samtidig har Kina løslatt to spionsiktede canadiere.

Michael Kovrig (t.v.) og Michael Spavor (t.h.) er nå løslatt fra kinesisk fangenskap.

De to spionsiktede canadierne, Michael Spavor (t.v.) og Michael Kovrig (t.h.) ble begge løslatt i går.

Foto: Julie David De Lossy] [wang Zhao / AFP

Saken har ført til et svært anstrengt forhold mellom Canada og Kina i flere år.

Fredag ble utleveringssaken mot Meng i Canada avsluttet. Det skjer etter at hun hadde inngått en avtale med amerikanske myndigheter som krevde henne utlevert.

– Jeg har signert ordren om løslatelse, sa dommer Heather Holmes i den korte rettshøringen.

– De siste tre årene har livet mitt blitt snudd opp ned. Det var en opprørende tid for meg som mor, kone og leder, sa Meng Wanzhou utenfor rettsbygningen i Vancouver etter at det ble klart at hun løslates.

– De siste tre årene har livet mitt blitt snudd opp ned. Det var en opprørende tid for meg som mor, kone og leder, sa Meng Wanzhou utenfor rettsbygningen i Vancouver etter at det ble klart at hun løslates.

Foto: Darryl Dyck / AP

Avgjørelsen fra høyesterett i British Columbia kom etter at Meng inngikk en avtale med amerikanske påtalemyndigheter for å unngå å bli siktet for bedrageri.

Takket for støtten – reiste samme dag

Meng har tilbrakt nærmere tre år i husarrest i Vancouver. Utenfor rettsbygningen i byen takket Meng dommeren, sine støttespillere, kinesiske myndigheter og til og med canadiske myndigheter for å «opprettholde loven».

– De siste tre årene har livet mitt blitt snudd opp ned. Det var en opprørende tid for meg som mor, kone og leder, sa Meng og la til:

– Jeg tror at bak skyene er himmelen blå. Det var en uvurderlig opplevelse i mitt liv. Og som det sies, dess større motstand, dess større vekst.

Justisdepartementet i Canada sendte samtidig ut en uttalelse som bekrefter at Meng nå fritt kan forlate landet. Det gjorde Meng kort tid etter. TV-bilder viser at hun gikk om bord i et fly fra Air China som skulle til byen Shenzhen sørøst i landet.

Meng Wanzhou utenfor sitt hjem i Vancouver i Canada fredag på vei til rettshøringen.

Meng Wanzhou utenfor sitt hjem i Vancouver i Canada fredag på vei til rettshøringen.

Foto: Darryl Dyck / AP

Avtale på plass

Tidligere fredag ble det holdt et rettsmøte om Mengs sak i New York. Her opplyste USAs justisdepartement at de hadde inngått en avtale med henne.

Meng gikk med på å ikke bestride amerikanske myndigheters framstilling av enkelte fakta som er beskrevet i et dokument som ennå ikke er offentliggjort.

Overholder hun avtalen, vil anklager om bedrageri bli droppet. USA trakk i samme avtale kravet om at hun skal utleveres, noe som åpnet for at Meng kan returnere til Kina.

Pågrepet i 2018

Meng ble pågrepet i Canada i 2018 på grunn av en utleveringsbegjæring fra USA. Hun har vært anklaget av amerikanske myndigheter for bedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran. Hun har hele tiden sagt at hun er uskyldig og at saken er politisk motivert.

Meng er Huaweis finansdirektør og datter av den kinesiske telekom-gigantens grunnlegger Ren Zhengfei.

Pågripelsen og varetektsfengslingen av Meng har bidratt til å forverre forholdet mellom Canada og Kina. Kort tid etter Mengs pågripelse ble to canadiske statsborgere pågrepet i Kina.

Statsminister Justin Trudeau opplyser at Michael Spavor og Michael Kovrig er løslatt i Kina og på vei hjem.

Statsminister Justin Trudeau opplyser at Michael Spavor og Michael Kovrig er løslatt i Kina og på vei hjem.

Foto: Justin Tang / AP

Kina løslater to canadiere

Forretningsmannen Michael Spavor ble i august funnet skyldig i spionasje og ulovlig deling av statshemmeligheter. Han ble dømt til elleve år i fengsel i en domstol i byen Dandong.

Spavor snakker flytende koreansk og hadde spesialisert seg på næringslivssamarbeid med Nord-Korea.

Også den tidligere diplomaten Michael Kovrig var tiltalt for lignende forhold. Kovrig jobbet for den Brussel-baserte tenketanken International Crisis Group da han ble arrestert. Han fikk aldri noen dom.

Begge har sittet fengslet i Kina siden desember 2018.

Sakene førte til et svært anstrengt forhold mellom Canada og Kina. De ble ført bak lukkede dører, og canadierne uttrykte sterk bekymring over mangelen på innsyn.

Statsminister Justin Trudeau opplyste på en pressekonferanse i går at begge ankommer Canada i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt