Kina løslater kvinneaktivister

Tre av fem feminister er løslatt etter å sittet fengslet i en måned. Arrestasjonen av de unge kvinnene fikk blant andre presidentkandidat Hillary Clinton til å reagere.

CHINA-RIGHTS/ Combination image of women activists Li, 25, Wei, 26, Wang, 32, Zheng, 25, and Wu, 30, in these undated file handout pictures taken in unknown locations in China, provided by a women's rights group

ARRESTERT: De fem kvinnene tok opp problemet med seksuell trakassering av kvinner på offentlig transport.

Foto: HANDOUT / Reuters

I forbindelse med kvinnedagen den 8. mars hadde kvinnene planlagt å dele ut løpesedler. I løpesedlene tok kvinnene opp seksuell trakassering av kvinner som reiser med offentlig transport.

I en av de siste twittermeldingene til Hillary Clinton før hun kunngjorde at hun er presidentkandidat ba Clinton Kina om sette de unge kvinnene fri.

Laster Twitter-innhold

Rettigheter i hjemmet og ute

Wei Tingting, Wang Man and Zheng Churan har tidligere gått til kamp for flere offentlige toaletter for kvinner, og mot vold i hjemmet. Sammen med to andre ble de pågrepet i byene Beijing, Guangzhou og Hangzhou. Løslatelsen tyder på at siktelsen er frafalt.

Jeg har ennå ikke hørt noe om Wu Ronggron og Li Tingting, men de tre andre er løslatt, sier advokat Liang Xiaojun som har vært i kontakt med medlemmer av kvinnenes familier til nyhetsbyrået AFP.

CHINA-RIGHTS/ Portraits of Chinese female activists are pictured during a protest calling for their release in Hong Kong

De fem kvinnene er alle medlemmer av Chinas Womans Rights Action Group og de hadde planer om markere svak straffeforfølgelse av menn som trakasserer seksuelt

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Siktelsen endret

De fem ble først siktet for å «ønske å skape krangel og trøbbel». Siktelsen gjenspeiler ifølge den ene kvinnens advokat egentlig ikke noe lovbrudd, og den ble senere endret til «ulovlig ansamling og forsøk på å forstyrre offentlig orden».

I lange avhør har minst en av kvinnene, i følge advokaten som har snakket med CNN, blitt avhørt både om de planlagte aksjonene 8. mars og tidligere rettighetsmarkeringer. Politiet anbefalte påtalemakten å ta ut tiltale. Da fristen gikk ut i dag tyder mye på at anbefalingen ikke er fulgt. I det minste for tre av kvinnene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt