Hopp til innhold

Drastisk tiltak mot korrupsjon: Kina innfører statlig byggestopp

De kinesiske myndighetene har innført byggestopp for alle offentlige bygninger de neste fem årene.

Offentlig bygning i Fuyang

En av de mange offentlige bygninger som er bygget i Kina de siste årene. Denne bygningen i timillioners-byen Fuyang i den østlige Anhui-provinsen sto ferdig for sju år siden.

Foto: AP

Xi Jinping

Kinas nye leder, Xi Jinping, tok over som makten i landet i fjor.

Foto: EDGARD GARRIDO / Reuters

Et felles direktiv fra kommunistpartiets sentraldirektiv og den kinesiske regjeringen innfører en generell byggestopp for offentlige bygninger, rapporterer det offisielle nyhetsbyrået Xinhua.

Byggestoppen omfatter både offentlige bygninger, og prangende nybygg som treningssentre, hoteller og offentlige moteller.

I tillegg innføres det et forbud mot luksuriøst interiørdesign og utvidelser av kontorer i offentlige bygninger under dekke av oppussing, melder Xinhua.

Kamp mot korrupsjon

Byggestoppen er en del av den kampen mot korrupsjon som Xi Jinping har startet opp etter at han tok over makten i Kina i fjor.

Særlig har Xis kampanje vært rettet mot luksus, byråkrati og sløsing blant offentlige ledere, noe som i en årrekke har irritert vanlige folk i Kina.

Kampanjen har allerede fått den effekten at dyre restauranter i Kina rapporterer om nedgang i omsetningen etter at offentlige etater og statseide selskaper har avlyst banketter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

New Century Global Centre

Verdens største bygning, New Century Global Centre, ble åpnet i Chengdu i Kina for noen uker siden.

Foto: STR / Afp

Luksushoteller for statsansatte

Store og prangende offentlige bygninger har vokst opp i høyt tempo rundt om i Kina de siste årene. Ofte er disse bygningene de største og mest luksuriøse i byene.

Grunnen til at treningssentre, hoteller og offentlige moteller er nevnt spesielt skylde at det er bygget flere slike de siste årene i feriesteder ved kysten eller andre vakre steder.

Stedene er så brukt av offentlig ansatte eller ledere av statlige bedrifter, som enten ikke betaler, eller har fått sterkt nedsatte priser.

– En del offentlige bygninger koster store summer og mye penger blir brukt på mat og drikke som kommer fra statskassen, så det er en form for korrupsjon, sier Liu Shanying ved Akademiet for samfunnsvitenskap i Beijing til nyhetsbyrået Ap.

I direktivet står det at noen departementer og lokale myndigheter har bygget offentlige kontorer som har vært i strid med reglene, noe som har skadet kommunistpartiets og regjeringens rykte og ført til sterk misnøye i befolkningen.

– Selv i små kommuner på landet er kontorene til ordførerne ofte på opp til 200 kvadratmeter, kanskje større enn kontoret til USAs president, sier Liu Shanying.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nasjonalteateret i Beijing ble åpent i desember 2007.

Nasjonalteateret i Beijing ble åpent i desember 2007.

Foto: CLARO CORTES IV / Reuters Creative

Rettssak kan starte

Denne uken kan også rettssaken mot den skandaliserte politikeren Bo Xilai starte opp, opplyser en kilde med kjennskap til saken. Bo vil trolig bli tiltalt for bestikkelser, underslag og maktmisbruk.

Bo Xilai

Bo Xilai var ansett som en mulig ny partileder i Kina før han ble avsatt.

Foto: JASON LEE / Reuters

Han var av mange ansett som en mulig framtidig partileder før han ble arrestert i fjor. En rettssak mot

Les hele historien om giftmord, svik og maktkamp her

Bo var partileder i millionbyen Chongqing og medlem av kommunistpartiets politbyrå fram til i fjor vår da han plutselig ble avsatt fra stillingene i partiet.

Bo ble avsatt etter en serie skandaler som var utløst av drapet på en britisk forretningsmann.

Les også: Bo Xilai er kastet ut av partiet

Bos kone, Gu Kailai, er blitt dømt til døden for drapet, men med en to års utsettelse som i praksis innebærer at hun kan bli løslatt etter ni år.

SISTE NYTT

Siste nytt