Kina hyller samarbeid med USA

Den kinesiske visepresidenten benyttet anledningen til å hylle det økte økonomiske samarbeidet mellom den vestlige og den østlige stormakten da han fikk audiens i Det hvite hus.

Barack Obama og Xi Jinping

GEMYTTLIG: Smilene satt tilsynelatende løst da den amerikanske presidenten møtte den kinesiske visepresidenten.

Foto: JASON REED / Reuters

Ifølge Xi Jinping burde USA og Kina arbeide for å få til en «større balanse i handel og investering, og løse utfordringer gjennom dialog og ikke proteksjonisme», skriver Reuters.

– Alltid rom for forbedringer

Under lunsjen som ble holdt for mannen som trolig blir Kinas neste leder, uttalte Xi at Beijing også er klar for en «ærlig og konstruktiv dialog» med Washington i det betente spørsmålet om menneskerettigheter, så lenge dialogen «utføres med gjensidig respekt.»

Xi uttalte også at Kina er i ferd med utføre konkrete tiltak for å fremme menneskerettigheter i landet, og innrømmet at «det alltid vil være rom for forbedringer».

– Vi vil fortsette å fremme konkrete og effektive tiltak for å fremme sosial rettskaffenhet, rettferdighet og harmoni, og skyve Kinas menneskerrettighets-kurs videre, sa Xi.

Xis besøk ukeslage besøk i USA kommer på et tidspunkt med økende økonomisk og militær rivalisering mellom de to stormaktene.

Inviterte Obama til Kina

I løpet av møtet som fant sted i det ovale presidentkontoret, sa Barack Obama at Kina burde leve etter de globale økonomiske «trafikkreglene».

– Det betyr en balansert handel mellom USA og Kina og resten av verden, la han til da han satt ved siden av Xi i det ovale kontor.

Samtidig som Obama pekte på at USA vil fortsette å ta opp det politisk delikate spørsmålet om menneskerettigheter i Kina, passet han også på å understreke at han ønsket Kinas fredelige vei til å bli en økonomisk verdensmakt velkommen.

– Med økt makt, følger økt ansvar. Vi vil samarbeide med Kina for å se til at alle følger de samme reglene når det gjelder økonomi. Det er også viktig med en balansert flyt i handelen. Ikke bare mellom de to landene våre, men med alle land i verden, sa Barack Obama.

Møtet var et ledd i amerikanernes forsøk på å etablere en kontakt med den 58 år gamle visepresidenten. Xi fulgte opp med å invitere den amerikanske presidenten og hans kone til Kina. Det hvite hus har foreløpig ikke svart på invitasjonen.

– Ikke alltid enige

Den kinesiske visepresidenten møtte også den amerikanske visepresidenten Joseph Biden.

Biden uttrykte at Beijing og Washington burde utvide sitt samarbeid, men understreket samtidig at det er mange områder, blant annet i Syria-konflikten, hvor partene vil være uenige.

De neste dagene skal Xi Jinping møte forsvarsminister Leon Panetta. Deretter skal han videre til Iowa hvor han skal treffe dem som tok imot ham da han for første gang kom til USA i 1985. Videre går ferden til Los Angeles der han skal treffe bedriftsledere.

SISTE NYTT

Siste nytt