Hopp til innhold

Kina hevder oppskytning var romfartøy

Kina gjennomførte en test av et nytt hypersonisk missil, meldte flere medier. Nå hevder Kina at oppskyting var romfartøy – ikke missil

Kina missiler

Folk ser på et missilvåpen som blir vist fram på Kinas internasjonale luftfarts utstilling i Guangdon-provinsen i Kina.

Foto: ALY SONG / Reuters

Avisen Financial Times skriver med grunnlag i en rekke kilder at Kina i august skjøt opp et missil med kapasitet til å føre et kjernefysisk stridshode.

Missilet gikk rundt hele kloden i lav høyde før det gikk inn mot målet sitt, som det bommet på med rundt 30 kilometer.

Kildene forteller til avisa at missilet ble skutt opp med en Long March-rakett. Vanligvis blir slike oppskytinger kunngjort, men i dette tilfellet var det ingen kunngjøring.

Mandag avviser kinesiske myndigheter meldingen om at de skjøt opp et såkalt hypersonisk missil. Regjeringen i Beijing sier det var snakk om et romfartøy.

Foruten Kina jobber både USA, Russland og minst fem andre land med å utvikle hypersonisk teknologi.

Flere medier, blant andre Reuters har forsøkt å få en kommentar fra Kinas forsvarsdepartement uten å lykkes.

Kina framholdt mandag at meldingen var ukorrekt og at det var snakk om en test av et romfartøy som skal ha gjenbruk og dermed redusere kostnadene ved oppskytinger.

En talsmann for utenriksdepartementet sa oppskyting kan bidra til en enklere og billigere måte for mennesker å bruke rommet på til fredelig formål.

Fem ganger lydens hastighet

Hypersoniske missiler kan som ballistiske missiler bære kjernefysiske våpen og bevege seg i fem ganger lydens hastighet.

Men i motsetning til ballistiske missiler som går i en høy bue opp i verdensrommet, kan hypersoniske missiler fly lavt i atmosfæren og dermed nå målet sitt raskere. De er dessuten manøvrerbare, noe som gjør dem vanskeligere å spore.

Overraskende på USA

Mens land som USA har utviklet systemer for å forsvare seg mot krysserraketter og ballistiske missiler, er det fortsatt ikke utviklet metoder for å spore og forsvare seg mot hypersoniske missiler.

Oppslaget i Financial Times om den angivelige kinesiske framgangen på dette feltet skal ifølge avisen ha overrasket amerikanske etterretningstjenester.

Spenningen mellom USA og Kina er for tiden høy, blant annet i forbindelse med at Kina har trappet opp den militære aktiviteten ved Taiwan.

SISTE NYTT

Siste nytt