Hopp til innhold

Kina henrettet britisk borger

Kinas høyesterett opplyste i dag at den godkjente en dødsdom mot en britisk statsborger. Storbritannias statsminister Gordon Brown fordømmer henrettelsen.

Akmal Shaikh

Akmal Shaikh i et utdatert bilde.

Foto: Luis Belmonte Diaz / Scanpix/AFP

Dødsdommen mot 53 år gamle Akmal Shaikh skulle etter planen dermed gjennomføres klokken 3.30 i natt norsk tid, 10.30 på formiddagen i Urumqi, hovedstaden i den vestlige Xinjiang-provinsen i Kina.

Kinesiske myndigheter ventet lenge med å bekrefte at henrettelsen hadde funnet sted, mens Storbritannias statsminister Gordon Brown kommenterte og bekreftet henrettelsen tidlig.

Like før klokken 9 norsk tid bekreftet også Kina at Shaikh var henrettet med en giftsprøyte.

Klarte ikke å bevise at han var syk

Trebarnsfaren Shaikh ble i fjor dømt for smugling av narkotika, men det har vært tvil om dødsdommen kom til å bli gjennomført ettersom han sies å være syk med en bipolar lidelse.

Ifølge Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua, som siterer kilder i og beslutningen fra høyesterett, var det ikke gode nok beviser på at han virkelig var syk.

«Materiellet som ble lagt frem fra britisk side var utilstrekkelig for å bevise både at Akmal Shaikh hadde en mental lidelse og at familien hans hadde en lang historie med denne lidelsen. Tiltalte selv ga heller ingen beviser på dette,» står det i rapporten fra Xinhua.

Se video:

Video nsps_upload_2009_12_29_8_54_3_2429.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Første europeer henrettet siden 1951

Henrettelser i Kina utføres ofte like etter at høyesterett har utstedet ordren. Shaikh er den første europeeren som henrettes i Kina siden 1951, ifølge den London-baserte veldedighetsorganisasjonen Reprieve, som har gitt Shaikh rettshjelp i saken.

«Å bruke dødsstraff for ekstremt truende og seriøs kriminalitet der narkotika er involvert, er nyttig for å skape frykt og for å forhindre narkotika-kriminalitet,» skriver Xinhua.

Henrettelsen faller ikke i god jord i Shaikhs hjemland, og Storbritannias statsminister Gordon Brown fordømmer den i sterke ordelag.

– Jeg fordømmer henrettelsen av Akmal Shaikh på det sterkeste, og jeg er forferdet og skuffet at våre gjentatte oppfordringer om å vise barmhjertighet ikke er fulgt, sier Brown.

Tatt med fire kilo heroin

– Jeg er særlig bekymret over at det ikke er foretatt en grundig sjekk av helsen hans. Nå er våre tanker hos Shaikhs familie og venner, sier Brown.

Sammen med den britiske regjeringen sendte Shaikhs familie i går en siste bønn om å vise nåde i saken.

Londoneren Shaikh ble arrestert med fire kilo heroin i den vestlige delen av Kina i september 2007. Ifølge vennene hans ble han lurt av kriminelle til å frakte narkotikaen, og de hevder at han sa ja på grunn av lidelsen han hadde.

I desember i fjor fikk han dødsdommen og tapte tidligere denne måneden den siste ankemuligheten han hadde.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt