Hopp til innhold

– Vi kan forhandle med Trump

BEIJING (NRK): Donald Trump truer med handelskrig og straffetoll på kinesiske varer dersom han blir president. Men her i Beijing er mange mer bekymret for at Hillary Clinton går av med seieren.

Professor Xie Tao, Beijing Foreign Studies University

– Trumps trusler om handelskrig med Kina er bare tomprat, tror professor Xie Tao ved Beijing Foreign Studies University.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Donald Trump er jo i bunn og grunn ganske kunnskapsløs. Han kan lite om utenrikspolitikk, og vet åpenbart svært lite om Kina, sier professor Xie Tao ved Beijings universitet for internasjonale studier og lener seg tilbake i stolen.

Vi treffer ham på en kafé i Beijings vestlige universitetsdistrikt, der han nå følger nøye med på innspurten av en valgkamp som pågår 13 tidssoner vest for oss.

– Mest tomsnakk

Donald Trump.

– Jeg tror det er mulig å snakke med Donald Trump (bildet), mener kinesisk professor.

Foto: MOLLY RILEY / Afp

– Mitt inntrykk er at Trump kan vi forhandle med. Han har i valgkampen vært mest opptatt av å snakke om at handel med Kina truer amerikanske arbeidsplasser, og han har truet med handelskrig. Men det der er mest tomsnakk.

Både USA og Kina er medlemmer av Verdens handelsorganisasjon (WTO), og han får aldri kongressen med seg på å trekke seg fra internasjonale handelsavtaler. Dessuten går jo handelen begge veier, og Kina kan svare med samme mynt.

Det der er bare noe han sier for å få velgere, fastslår den kinesiske professoren.

Frykter Clinton

Det er tre temaer som opptar kinesiske analytikere som følger det amerikanske valget nå. Handel, situasjonen i Sør-Kina-havet, og klimasamarbeidet – der både USA og Kina var blant de første til å ratifisere Parisavtalen.

– For den kinesiske ledelsen nå er det helt klart situasjonen i Sør-Kina-havet som er viktigst. Vil den amerikanske Asia-politikken ført under Obama fortsette, og vil USA bli mer aggressive i sin såkalte rebalansering mot Stillehavet.

Hillary Clinton.

Mange kinesere er skeptisk til Hillary Clinton.

Foto: Steven Senne / Ap

– Trump har knapt sagt et ord om Sør-Kina-havet i løpet av valgkampen, men Clinton er tøffere i sikkerhetspolitikken og var en av arkitektene bak Obamas Asia-politikk. Clintons synspunkter er mye mer fastlåst. Hun har også tidligere kritisert Kina for brudd på menneskerettigheter, påpeker professor Xie.

Kanskje ikke så ulogisk å stemme på Trump?

Bare Clinton kan forene USA

Trump populær i kinesisk meningsmåling

Kanskje derfor peker kineserne seg ut som dem med et mest positivt inntrykk av Donald Trump:

39 % av de spurte i fastlands-Kina støtter den republikanske kandidaten i en fersk meningsmåling utført av Hongkong-avisen South China Morning Post.

Mange kinesere ser på Trump som et ubeskrevet blad. En pragmatisk forretningsmann det er mulig å forhandle med.

Frykter for klimasamarbeidet

På tross av mange uenigheter har Kina og USA de siste årene samarbeidet godt i klimaspørsmål.

Under G20-møtet i Hangzhou i September ble det klart at begge land ratifiserte Parisavtalen, som ble sett på som avgjørende for at avtalen kunne tre i kraft forrige uke.

Donald Trumps uttalelser om at , skapt for å bremse amerikansk økonomi, har gjort at Kinas klimaforhandler Xie Zhenhua i forrige uke tok bladet fra munnen og kommenterte den amerikanske valgkampen, noe kinesiske tjenestemenn ellers sjelden gjør:

En klok politisk leder bør føre en politikk i tråd med de globale trender, sa Xie, med tydelig adresse til den republikanske presidentkandidaten.

Spenning i luften på klimatoppmøte: Frykter Trump-seier

SISTE NYTT

Siste nytt