Årsmøte i WHO: USA hardt ut mot Kina og WHO

USAs helseminister mener WHO lot koronapandemien «spinne ut av kontroll» og at Kina forsøkte å skjule utbruddet. President Xi Jinping forsvarer Kinas handlemåte.

Trump og helseminister Alex Azar

Helseministeren i USA mener WHO lot koronapandemien spinne ut av kontroll. Han mener Kina forsøkte å dekke over utbruddet.

Foto: Mandel Ngan / AFP

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I Genève pågår årsmøtet for Verdens helseorganisasjon mandag og tirsdag. På grunn av korona deltar medlemslandene på en videokonferanse.

I sitt innlegg gikk USAs helseminister hardt ut mot WHO og Kina, skriver BBC under tittelen «WHO lot pandemien spinne ut av kontroll, sier USA».

U.S. President Donald Trump holds press briefing on coronavirus response at the White House in Washington

Helseminister Alex Azar kritiserer WHO og Kina under årsmøtet til WHOs 194 medlemsland.

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

– Vi må være ærlige om en av hovedgrunnene til at pandemien har kommet ut av kontroll. Denne organisasjonen sviktet i å gi verden den informasjonen som var nødvendig, og det feilgrepet har kostet mange liv, sa Alex Azar.

Han fortsatte med å anklage Kina for å ha dekket over utbruddet da det var i startfasen i den kinesiske byen Wuhan.

Den amerikanske kritikken mot Kina fortsatte fra Det hvite hus. Talsperson John Ullyot kritiserte Kinas utspill om at landet vil gi WHO 2 milliarder dollar til å hjelpe mindre ressurssterke land etter koronapandemien.

– Det er et utspill for å avlede oppmerksomheten – mange har etterlyst ansvarlighet etter Kinas feilgrep og mangel på å ta ansvar, sa Ullyot.

Det hører til sjeldenhetene at den kinesiske presidenten Xi Jinping kommer med en uttalelse.

Xi Jinping

Som en start på World Health Assembly i Genève, åpnet Kinas president Xi Jinping med en tale.

Men mandag holdt han en tale via videolink på WHOs nettsider, under åpningen av årsmøtet i Genève.

Presidenten forsvarte måten Kina har håndtert koronaepidemien. Han sier at landet har handlet med åpenhet og gjort alt de kan for å hjelpe andre land, skriver South China Morning Post.

Kina har fått kritikk fra USAs president Donald Trump, som mener at kinesiske myndigheter har holdt tilbake informasjon om koronaviruset med vilje.

– Vi har delt erfaringer knyttet til kontroller og behandling av viruset med resten av verden uten reservasjoner, sier Kinas president.

Xi Jinping, tale

President Xi Jinpings tale ble vist på store skjermer i Kina.

Foto: GREG BAKER

Vi vet ikke hvem som var den aller første som ble smittet av koronaviruset. Men man vet at flere av de første som ble smittet, hadde vært på matmarkedet Huhanan i Wuhan i Kina, og det tenkes at det er her viruset kom fra.

Støtter WHO

Xi Jinping skryter av arbeidet WHO har gjort i kampen mot koronaviruset, og støtter en «omfattende evaluering av den globale responsen på pandemien etter at den er brakt under kontroll».

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHOs sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Foto: - / AFP

Han fastslår også at granskingen bør ledes av WHO.

– Under ledelsen av Dr. Tedros, har WHO gjort et enormt bidrag i å lede en global respons mot Covid-19, sier Xi Jinping.

Vil utvikle en vaksine

Kina vil gi 2 milliarder dollar i bistand i løpet av de to neste årene, spesielt til fattige land, sier Xi Jinping. Samtidig som landet vil sørge for at en eventuell vaksine mot koronaviruset blir tilgjengelig i hele verden.

Presidenten fortalte også at kinesiske sykehus vil samarbeide med sykehus i Afrika for å etablere flere lokaler for sykdomskontroll og forebygging på kontinentet.

– Det er viktig å hjelpe utviklingsland som har dårlige helsesystemer, for å bekjempe viruset internasjonalt, sier Xi Jinping.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 10.05.2021
2 596
Smittede siste 7 dager
117
Innlagte
767
Døde
1 485 659
Vaksinerte

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?