NRK Meny
Normal

Kina evakuerer fra Kirgisistan

Kina henter hjem sine borgere fra Sør-Kirgisistan, der 117 personer har mista livet i voldelige sammenstøt de siste dagene.

Kinesiske myndigheter sender nå fly til Sør-Kirgisistan for å hente hjem kinesiske borgere fra det urolige området. Flyet skal etter planen lande i byen Osj i dag.

Regjeringa sender hjelp

Nyhetbyrået AFP var om bord i et nødhjelpsfly sendt av den midlertidige regjeringa i Kirgisistan. Flyet fløy inn til den sør-kirgisiske byen Osj i dag, og var lasta med mat og nødhjelpsutstyr fra humanitære organisasjoner, Russland og andre land.

Ifølge avisa The Times har øyenvitner fortalt at barn og kvinner har blitt skutt og drept mens de rømte fra kirgisiske bander. Lik ligger i bygatene, og mange av bygningene i byen er tømt. De overlevende er i ferd med å gå tom for vann og mat, ifølge rapporter.

Flere lastebiler sto klare til å laste av nødhjelpen da flyet landa på flyplassen i Osj i dag. Flyplassen var nesten tom for mennesker, bortsett fra mange bevæpna vakter.

Flyplassen omringa av soldater

Flere soldater fra spesialtroppen, kledd i svart og bevæpna med AK-47-rifler, patruljerte på rullebanen, mens vanlige soldater holdt vakt utenfor flyplassens hovedinngang.

Myndighetene i Kirgisistan har blitt beskyldt for å ikke gjøre nok for å stabilisere situasjonen.

En representant fra den kirgisiske regjeringa som var om bord på flyet hevder imidlertid at myndighetene jevnlig har flydd inn nødhjelp til den sørlige delen av landet siden søndag.

117 personer har omkommet

Ifølge offisielle kilder har 117 personer omkommet i opptøyene i Osj de siste dagene. 1485 personer er skadd. Tidligere i dag ble det meldt om 113 døde, men dette tallet er nå oppjustert, ifølge den kirgisiske helseministeren.

– Dødstallene etter opptøyene mellom etniske kirgisere og usbekere i regionene Jalalabad og Osj har nådd 117 personer siden torsdag, sier ministeren, ifølge AFP.

De siste dagene har flere tusen etniske usbekere flykta fra Kirgisistan og tatt seg inn i Usbekistan. Enkelte melder om over 100.000 flyktninger, de fleste er barn, kvinner og eldre mennesker.

Usbekerne flykter fra kirgisiske mobber, som slakter ned etniske usbekere og brenner ned boligene deres.

Den sør-kirgisiske byen Osj er landets nest største, og har en befolkning på 250.000 mennesker. Byen, som i stor grad består av etniske usbekere, er nå nesten tømt for folk.

EU vil ha ny regjering

EUs sjef for utenrikssaker, Catherine Ashton sier hun er svært bekymra over den urolige situasjonen i Kirgisistan, og etterlyser handling for å stable på beina ei ny regjering.

I april ble Kurmanbek Bakijev avsatt som president etter voldelige protestaksjoner i hovedstaden Bisjkek. Minst 86 personer ble drept i opptøyene.

Den sittende overgangsregjeringa anklager den tidligere presidentens støttespillere for å planlegge et kupp. Den midlertidige regjeringa har avlyst det planlagte presidentvalget i oktober, og utnevnt statsminister Roza Otunbajeva til president ut 2011.

Flere internasjonale ledere har advart om borgerkrig i landet. Både Russland, Kina og USA har uttrykt bekymring for opprøret som avsatte presidenten.

Ashton sier at hun har vært i kontakt med EUs spesialrepresentant i Sentral-Asia, Pierre Morel, som har fått i oppdrag å finne ut hva EU kan bidra med. Ifølge Ashton er det viktig for alle parter at man går fram slik det opprinnelig var planlagt, og etablerer ei stabil regjering.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt