Hopp til innhold

Kina-ekspert: – Trump kan ha påvirket

USA-s påtroppende president, Donald Trump, kan ha påvirket forhandlingene mellom Norge og Kina. Det mener en av Norges fremste Kina-eksperter, Harald Bøckman.

Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres. Landene gjenopptar forhandlingene om frihandelsavtale.

Flere Kina-kjennere synes det er veldig bra at seks år med diplomatisk isfront mellom Norge og Kina er over. Fra i dag av skal forholdet igjen bli normalt både politisk og diplomatisk, sa statsminister Erna Solberg fra Stortingets talerstol.

Les mer: – Full normalisering i forholdet med Kina

Forsker ved Senter for utvikling og miljø ved universitetet i Oslo, Harald Bøckman, er overrasket over at Norge har fått en avtale med Kina nå:

– Ja, jeg er overrasket. For dette problematiske forholdet hadde satt seg ganske kraftig. Jeg trodde at det ville ta lenger tid, sier Bøckman.

Kina-forsker Harald Bøckman

OVERRASKET: Kina-forsker Harald Bøckman er overrasket over at normaliseringen mellom Norge og Kina skjer nå.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Trump kan ha påvirket

Bøckman tror at den påtroppende presidenten i USA kan ha påvirket Kina til å normalisere forholdet til Norge nå:

– Det kan være at den nye situasjonen som Kina vil være i ved at de får en forholdsvis uberegnelig mann i Det hvite hus kan ha vært med i regnestykket, slik at de ville rydde opp internasjonalt før de befant seg i en slik situasjon, sier Bøckman.

Norges forhold til Kina har vært svært kjølig siden 2010, da Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske demokrati- og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010.

NORWAY-NOBEL-PEACE-LIU XIAOBO -

ISFRONT: Det har vært isfront mellom Norge og Kina, siden dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Foto: DANIEL SANNUM-LAUTEN / Afp

Flue på veggen

Kina har hele tida krevd en form for beklagelse eller unnskyldning fra offisiell norsk side. Regjeringa har sagt at det var Nobelkomieteens ansvar og at norske myndigheter ikke hadde noe med tildelingen å gjøre.

– Jeg skulle så veldig gjerne vært flue på veggen under disse forhandlingene, sier Asia-kjenner og forfatter, Torbjørn Færøvik.

Torbjørn Færøvik

FLUE PÅ VEGGEN. Asia-kjenner Torbjørn Færøvik skulle gjerne vært flue på veggen i forhandlingene mellom Norge og Kina.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Les mer: Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres

Færøvik skulle også gjerne sett dokumentet som Kina og Norge har underskrevet i forbindelse med normaliseringen mellom de to landene:

– Kina gikk høyt på banen og rotet seg inn i et hjørne. De var interessert i å komme ut av dette hjørnet med æren i behold, men trengte motytelser fra Norge. Hvilke motytelser har Norge gitt? Det blir det neste spørsmålet, og jeg håper vi får se dette dokumentet etterhvert, sier Færøvik.

Belastning for Kina

Bøckman mener godt diplomatisk håndverk fra norsk side er noe av årsaken til at forholdet til Kina nå normaliseres. Samtidig tror han også Kina var lei straffepolitikken og at normaliseringen til Norge er både strategisk og pragmatisk fra kinesisk side:

– Jeg tror Kina har funnet ut at det iskalde forholdet til Norge, har vært en større belastning for det internasjonale omdømmet enn det de selv fikk ut av det. Det skulle være et signal til andre land om ikke å gå over streken, men det har ikke fungert som den trusselen det burde, sier Bøckman.

Les mer: – Gledelig at det normaliseres

SISTE NYTT

Siste nytt

Disse videoene fungerer som russisk propaganda på Tiktok.

Bruker TikTok for å verve soldater

Henrettelser. Grov vold. Oppfordring om å drepe ukrainere. En milliard mennesker har sett Wagner-gruppas brutale videoer på TikTok.