NRK Meny
Normal

Kina bryter kontakten med Japan

Japan forlenger fengslingen av en kinesisk fiskebåtkaptein. Nå svarer Kina med å kutte all kontakt med Japan på regjeringsnivå.

Kinesisk båt tatt i arrest av Japan

Denne kinesiske tråleren ble tatt i arrest av Japan 7. september.

Foto: JAPAN COAST GUARD / Afp

Den japanske kystvakta hevder at den kinesiske tråleren med vilje krasjet inn i to japanske kystvaktskip nær en omstridt øygruppe 7. september.

Japan svarte med å arrestere tråleren, noe som har ført til et svært dårlig forhold mellom Kina og Japan. Kina krever at Japan ubetinget løslater tråleren og kapteinen, mens Japan altså i dag har valgt å utvide fengslingen. Kina advarer nå sin nabo på det kraftigste.

- Dersom Japan med vitende og vilje begår feil på feil, vil Kina ty til sterke mottiltak, og Japan vil måtte bære alle konsekvenser, sier Ma Zhaoxu, som er talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet.

Både Kina, Japan og Taiwan mener at øygruppen, som ligger i et område med store fiskeressurser, tilhører dem. Det antas også at området kan inneholde store olje- og gassressurser. Japan kaller øygruppen Senkaku, mens den heter Diaoyu i Kina.

Både i Beijing og i andre kinesiske byer har det blitt demonstrert mot arrestasjonene. Lørdag ble det klart at Barack Obama skal prøve å mekle mellom de to landene.

For å tone ned uoverenstemmelsene mellom landene har Japans utenriksminister roet ned språkbruken. Fra å hevde at kollisjonen skjedde med overlegg, omtales den nå som en ulykke.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt