NRK Meny
Normal

Kina bruker mer på det militære

En markant stigning i Kinas forsvarsbudsjett skaper bekymring i USA.

Reklameplakat for Den Røde Armé

Denne plakaten skal fremme rekrutteringen til Den røde armé.

Foto: Andy Wong / AP

Det kinesiske forsvarsbudsjettet for i år har økt med 17,8 prosent, opplyste en regjeringstalsmann i Beijing i dag, og samtidig hevder amerikanske eksperter at Kina i virkeligheten bruker minst dobbelt så mye på forsvaret som det som blir opplyst.

Kina utvikler krysserraketter som er i stand til å treffe hangarskip og andre marinefartøy til sjøs, har testet anti-satellittvåpen og skal bygge interkontinentale raketter, heter det i Pentagons årlige rapport om landet.

Stor usikkerhet

– Det hersker mye usikkerhet om Kinas kurs, særlig landets økende militærmakt og hvordan denne makten kan bli brukt. 

Verdenssamfunnet har også begrenset kunnskap om de kinesiske ledernes motivasjon og om beslutningsprosessene, heter det videre.

Men Kina avviser Pentagons bekymring og ber USA om å droppe sin kaldkrigsmentalitet.

– Rapporten er en alvorlig forvrengning av fakta, og et forsøk på å blande seg inn i Kinas indre anliggender, sa en talsmann for utenriksdepartementet i dag.

Pentagon hevder at Kina i realiteten bruker dobbelt så mye på forsvaret, og anslår at fjorårets budsjett i realiteten var på mellom 500 og 720 milliarder kroner, melder NTB. 

Ifølge de offisielle tallene økte forsvarsbudsjettet i fjor med over 17, 8 prosent, og i det inneværende året med ytterligere 17,6 prosent, til rundt 306 milliarder kroner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt