Hopp til innhold

Kina-børsene stengt etter kursras

BEIJING (NRK): Handelen på børsene i Shanghai og Shenzen ble stanset etter kursfall på over 7 prosent i morgentimene. Nye svake tall for verdens nest største økonomi er årsaken.

Hang Seng-indeksen

Hang Seng-indeksen i Hongkong stupte mandag.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Den såkalte innkjøpssjefindeksen, som tar temperaturen på Kinas små- og mellomstore bedrifter, kom inn svakere enn markedet ventet, og sendte kursene rett ned da børsene åpnet i morges.

Indeksen viser synkende aktivitet i industrien for 10. måned på rad, og kommer etter at svake tall også for de store kinesiske bedriftene ble lagt frem rett før helgen.

Innførte børspause

Nye regler om børspause ved kursfall ble innført fra nyttår, og meningen er at pausene skal stabilisere markedet og forhindre kraftige fall.

Men allerede på årets første handelsdag kom de nye reglene i bruk:

Da CSI300-indeksen hadde falt 5 prosent i morges ble det innført en børspause på 15 minutter.

Da handelen åpnet igjen fortsatte derimot kursfallet, og etter at CSI300-indeksen hadde falt 7 prosent ved 13-tiden kinesisk tid ble handelen stanset for dagen.

Venter på storinvestorer

Ved siden av en strøm av svake makrotall, er en viktig grunn til dagens børsfall at Kinas storinvestorer snart vil kunne selge aksjer igjen.

Da børsene stupte her i fjor sommer, forbød kommunistpartiet flere store fond å selge aksjer for å roe markedet og stanse børsraset.

Nå blir begrensningene snart opphevet, og investorene her teller ned til at tungvektere begynner å selge.

Det kan igjen utløse nye kursfall.

Svake utsikter

Kina går inn i 2016 med svake økonomiske utsikter. Landet er i en periode med den svakeste økonomiske veksten siden de internasjonale sanksjonene mot Kina etter studentopptøyene i 1989.

En utfordring for myndighetene i det nye året i blir å håndtere de mange arbeiderne som nå mister jobben, både i kullindustrien og i andre bransjer.

SISTE NYTT

Siste nytt