Kina ber om stans i volden i Syria

Kina ber begge partene i Syria legge ned våpnene og starte forhandlinger. Sammen har Kina og Russland hindret FN å vedta resolusjoner som fordømmer maktbruken i Syria.

Syriske opprørere

De fleste syriske opprørerne trakk seg ut av Baba Am på torsdag, etter mer enn tre ukers beleiring, sier aktivister.

Foto: STRINGER / Reuters

Ifølge det statseide nyhetsbyrået Xinhua har landets utenriksdepartement bedt både regjeringen i Syria og opprørerne søke dialog og finne en fredelig løsning på krisen.

Kina ber partene stanse alle voldshandlinger uten noen betingelser, ikke minst gjelder det vold mot uskyldige sivile, rapporterer det kinesiske nyhetsbyrået.

To ganger har Kina sammen med Russland, blokkert vedtak i sikkerhetsrådet i FN. Der ville man fordømme de syriske myndighetenes håndteringen av opprøret som nå har vart i 11 måneder.

– Kina støtter ingen innblanding med våpen eller noen forsøk på regimeendring i Syria. Vi tror ingen sanksjoner vil kunne løse denne floken og er imot all innblanding i Syrias interne forhold, skal en anonym tjenestemann i det kinesiske utenriksdepartementet ha sagt.

Han sa også at Kina er rede til å bidra med humanitær hjelp.

Andre land fordømmer

Både Storbritannia og Tyrkia har i dag fordømt syriske myndigheter som hindrer Røde Kors i å levere nødhjelp til bydelen Baba Am i Homs.

Den britiske utenriksministeren William Hague sier dette viser hvor kriminelt regimet har bliltt.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) står klar utenfor bydelen med lastebiler med mat, medisiner og annen nødhjelp. Både fredag og lørdag har organisasjonen måttet gi opp til tross for løfter om å få slippe inn.

Den britiske fotografen Paul Conroy frykter at et folkemord er i ferd med å utspille seg i Homs. Han ble selv såret i den syriske byen og beskriver angrepene som en ren nedslakting av sivile.

Torsdag vedtok FNs menneskerettsråd en kraftig fordømmelse av Syria, og ba landet stanse menneskerettsbruddene og slippe hjelpeorganisasjonene til.

SISTE NYTT

Siste nytt