NRK Meny
Normal

Kina belønner terror-tystere

Kinesiske myndigheter lover inntil 350.000 kroner i belønning til den som avslører terrorplaner knyttet til OL. Terror er plutselig blitt et hett spørsmål i kinesiske medier.

Kinesisk politi utenfor det nasjonale stadionet
Foto: CLARO CORTES IV / REUTERS

Utspillene overfor befolkningen kommer samtidig med rapporter om arrestasjoner, skyting med flere drepte og henrettelser av påstått ytterliggående islamister i Xinjiang-regionen i det nordvestlige Kina.

Medieoppslagene de siste dagene, knappe fire uker før åpningen av OL, er av en ny type. Det skal være første gang at myndighetene lover ut store pengepremier til den som måtte ha noe å fortelle.

Det er tips om det som kalles «en større sikkerhetstrussel» som kan innbringe en større belønning. Summen er formidabel i forhold til hva kinesere flest har av inntekter.

Terror og drap

Tips som skal utløse belønning må inneholde nøyaktige og detaljerte opplysninger om en planlagt terrorhandling, mulig sabotasje fra en ulovlig organisasjon, planlagt drap på OL-personell eller utlendinger eller annen type større forbrytelse, heter det i en felles kunngjøring fra Beijing-politiet og en felleskomité for offentlig sikkerhet.

Kinesisk paramilitært politi forbereder seg på OL gjennom å trene på terrorsituasjoner.

Kinesisk paramilitært politi forbereder seg på OL gjennom å trene på terrorsituasjoner.

Foto: CHINA DAILY / REUTERS

Belønningene vil rangere fra 10.000 yuan, tilsvarende 7.500 kroner, og oppover. Tilbudet står ved lag til 31. oktober, altså over to måneder etter at OL er over.

Ifølge den engelskspråklige, regjeringskontrollerte avisa China Daily har Kinas innenriksdepartement, men også den internasjonale politiorganisasjonen Interpol, advart mot «en virkelig trussel» om terror i forbindelse med OL. Det er uvisst hva som ligger i dette.

Islamister

Advarslene mot terror knyttet til OL kommer samtidig med flere meldinger om angivelige terrorforberedelser fra muslimske islamister blant minoritetsbefolkningen i Nordvest-Kina.

Den amerikanske radiostasjonen Radio Free Asia meldte fredag at to islamister fra den muslimske minoriteten uigurene i Xinjiang-provinsen ble henrettet rett etter at de ble funnet skyldige i terroranklager ved en lokal domstol 9. juli. 15 andre skal ha blitt dømt til fengselsstraffer.

Samme dag hevdet politiet i Xinjiangs provinshovedstad Urumchi at fem islamister ble drept da politiet stormet en leilighet. Ytterligere ti ble arrestert.

Til sammen fem terrorgrupper er blitt avslørt blant islamister i Xinjiang hittil i år, ifølge politiet. 82 personer anklaget for terrorisme skal ha blitt arrestert.

I april i år hevdet politiet at det hadde forekommet forsøk på angrep, blant annet med giftgass, mot hoteller og regjeringsbygninger i Beijing og andre byer. Ifølge China Daily skal det også foreligge rapporter om mistenkelige eksplosjoner og våpenbeslag i leiligheter nær OL-byen.

Antiterrorstyrke

Kinesisk paramilitært politi sover etter en lang dag med trening

Kinesisk paramilitært politi sover etter en lang dag med trening.

Foto: CHINA DAILY / REUTERS

En stor antiterrorstyrke er alt på plass i OL-området som ledd i omfattende sikkerhetstiltak.

Det er også utplassert luftforsvarsraketter nær flere av arrangementsstedene, og det er innført sikkerhetskontroller med gjennomlysningsapparater på Beijings T-bane.

Neste uke innføres i tillegg et omfattende kontrollsystem for biltrafikken inn til Beijing. Alle biler registrert utenfor den kinesiske hovedstaden skal ifølge forhåndsmeldingene gjennomsøkes, og det kan ventes enda større køer enn det vanlige trafikkaoset.

Sensorer for å oppdage kjemikalier og radioaktiv stråling skal plasseres ved inngangene og inne på hvert eneste OL-stadion. Styrker med spesialutstyr vil også være utplassert i nærheten, opplyste politiet i Beijing.

Det kinesiske forsvarets spesialenhet for å håndtere angrep med kjemiske-, biologiske- og atomvåpen vil være i høyeste beredskap, bekrefter sjefen for Folkets Frigjøringshærs spesialenhet for OL-sikkerhet, Tian Yixian, overfor nyhetsbyrået Xinhua.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt