Kim Jong-uns søster og den sørkoreanske presidenten møttes til sjelden lunsj

Den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in møtte den nordkoreanske delegasjonen lørdag formiddag lokal tid i presidentpalasset Det blå huset.

Moon Jae-in, Kim Yo Jong, Kim Yong Nam

MØTTES: Sør-Koreas president Moon Jae-in møtte den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-uns søster Kim Yo-jong til lunsj i presidentpalasset i Seoul lørdag.

Foto: Kim Ju-sung / AP

Det sjeldne møtet mellom de to nasjonene begynte litt etter 11 lokal tid, med påfølgende lunsj, skriver nyhetsbyrået Ap.

Til stede var også flere høytstående nordkoreanske tjenestemenn. Lunsjen er det viktigste møtet mellom de to landene på mange år.

Ifølge Moon-administrasjonen ble det servert tradisjonell mat fra Gangwon-provinsen, som er området hvor OL-byen ligger. De to delegasjonene skal ha skålet i det koreanske brennevinet «soju», og blitt servert bokhvete- og potetpannekaker, samt grillet kveite og flere andre retter.

Den sørkoreanske president Moon har et sterkt ønske om at de olympiske lekene, som av Sør-Korea blir kalt «fredslekene», skal gjenopprette kommunikasjonen med nabolandet.

Kanskje kan det også være en mulig åpning for samtaler mellom landene om spenningen på Koreahalvøya.

Moon Jae-in, Kim Yo Jong
Foto: Kim Ju-sung / AP

Håndhilste

Kim Yo-jong kom til Sør-Korea sammen med presidenten i Nord-Koreas folkeforsamling, Kim Yong-nam, som formelt leder den nordkoreanske delegasjonen.

Men de fleste regner med at det er kvinnen som antas å være i 20-årene som er den egentlige hovedpersonen.

Kim Yo-Jong
Foto: Stringer / Reuters

Fredag ettermiddag skapte det overskrifter da søsteren til den nordkoreanske lederen håndhilste på Sør-Koreas leder, president Moon Jae-in offentlig.

Det historiske møtet skjedde da Kim Yo-jong ankom OL-tribunen under åpningsseremonien. Hun er den første i det nordkoreanske lederdynastiet som har besøkt Sør-Korea siden Korea-krigen mellom 1950–1953.

Korrespondent Kjersti Strømmen forteller at Nord- og Sør-Korea nå er avhengig av å få med USA på laget for å bedre situasjonen i mellom dem.

Ut av isolasjon?

I sørkoreanske medier spekuleres det på om Nord-Korea har besluttet å delta i OL i et forsøk på å komme ut av den internasjonale isolasjonen som landets atomprogram har ført til.

I fjor testet regimet en rekke langtrekkende raketter og skal også ha gjennomført en prøvesprenging av en hydrogenbombe.

Eksperter mener at landet innen kort tid har kapasitet til å ramme USAs fastland med en atombombe.

Testene har ført til en skjerping av de internasjonale sanksjonene mot landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt