NRK Meny
Normal

Kim Jong-un: – La oss forvandle landet vårt til et soppland!

Med 310 nye slagord håper Nord-Korea å oppildne innbyggerne og få fremgang i landet.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un

Nord-Koreas leder Kim Jong-un og styresmaktene i landet publiserte torsdag 310 nye paroler som de håper skal føre til bedre tider.

Foto: KCNA / Reuters

Over gjennomsnittet spesielle slagord brukes daglig av propagandamaskineriet i Nord-Korea for å få opp moralen i landet.

Torsdag offentliggjorde de 310 nye slagord som dekker alt, fra lovprisning av det herskende Kim-dynastiet og soppdyrking, til viktigheten av pålitelige koner og å være offensiv i idrett.

Og selvfølgelig det vedvarende behovet for å utslette det imperialistiske avskummet fra USA.

«Skulle fienden våge å invadere vårt land, utslett dem til siste mann!», lyder en beskjed.

Stort spekter

North Korea Rocket Launch

Slagord som hyller styresmaktene i Nord-Korea holdes opp av soldater under en rakettoppskyting i 2012. Disse slagordene er en viktig del av propagandamaskineriet til Nord-Korea.

Foto: Ng Han Guan / Ap

Slagordene som tirsdag ble publisert av det statlige nyhetsbyrået KCNA er laget av det styrende partiet Koreas arbeiderparti, for å markere 70-årsdagen for dets grunnleggelse, og frigjørelsen av Korea-halvøya fra japansk styre, skriver nyhetsbyrået AFP

Spekteret er stort. Noen slagord har en aggressiv tone, andre en oppmuntrende. Det er slagord som er ment å gi trøst, og det er slagord som er direkte truende.

«La frukt regne ned og dets søte aroma fylle luften på havet av epletrær ved foten av Chol-passet!». Slik lød en jordbruksoppfordring, etterfulgt av:

«La oss forvandle landet vårt til et soppland!» og «Intensiver dyrkingen av frukt i drivhus!».

Så har man slagord som dekket militær styrke, økonomi, landbruk, forskning og teknologi, utdanning, kunst og idrett.

En av parolene i den militærseksjonen ber konene til offiserer om å bli «pålitelige assistenter til deres ektemenn!».

– Begravd i slagord

slagord nord-korea

Også gatebildet i hovedstaden Pyongyang preges av politiske budskap.

Foto: KYODO / Reuters

Og selv om slike motiverende beskjeder og deres utforming virker helt fremmed for oss, er de fullstendig ordinære og hverdagslige for nordkoreanerne selv.

– Vi ble hele tiden begravd i et snøskred av slagord, sier Lee Min-bok som hoppet av fra Nord-Korea til naboen i sør for 14 år siden.

– Vi måtte lære oss en hel del av dem utenat for å vise vår lojalitet, men de sluttet etter hvert å ha betydning for noen, spesielt etter hungersnøden på 90-tallet.

Ifølge avhopperen har slagordet om bruk av drivhus versert i forskjellige former i flere tiår.

– Problemet er at ingen hadde noe å bygge dem med eller brensel til å varme dem, sier han.

Men slagordene gir også innsikt inn i tenkemåten og prioriteringene til det nordkoreanske regimet, og selv de erkjenner at landet har problemer.

Et av slagordene som ble publisert torsdag understreket den trengende nødvendigheten av å øke matproduksjonen for å «løse folkets matproblem, og forbedre deres kosthold».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt