NRK Meny
Normal

Kim Jong-un vil fullføre Nord-Koreas atomprogram til tross for sanksjoner

Den nordkoreanske lederen sier at Nord-Korea vil etablere en reell maktbalanse med USA.

Kim Jong-un inspiserer oppskytning 15. september

INSPISERTE: Kim Jong-un inspiserte Nord-Koreas testoppskytning natt til fredag.

Foto: Kcna / Reuters

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier han vil fullføre landets atomvåpenprogram, til tross for sanksjoner. Det melder det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Nord-Koreas leder sier også at målet til slutt er å etablere reell maktbalanse med USA.

Ifølge KNCA var gårsdagens oppskytning en test av et missil av typen Hwasong-12. Kim Jong-un skal ha vært til stede på oppskytningen, skriver Ap.

Den nordkoreanske lederen skal ha vært fornøyd med raketten, som han mener viste effektivitet og pålitelighet.

Offentliggjorde bilder av oppskytning

OPPSKYTNING: Nyhetsbyrået KNCA offentliggjorde natt til lørdag (norsk tid) bilder av det som skal være testoppskytningen 15. september.

Foto: Kcna / Reuters

Til tross for hva han kaller «ubegrensede internasjonale sanksjoner», sier Kim Jong-un at landet nesten har fullført utviklingen av atomvåpenprogrammet.

Jong-un oppfordrer også hele Nord-Korea til å bidra slik at landet kan nå målet om å ha atomvåpen som ikke USA kan matche.

Flere reaksjoner på rakettest

Natt til lørdag viste også Kinas ambassadør til Washington at Kina ser alvorlig på Nord-Koreas 13. rakettest natt til fredag.

Kim Jong-un

FORNØYD: Bildet av Kim Jong-un, som skal være tatt under oppskytningen, viser en smilende diktator.

Foto: Kcna / Reuters

Ambassadøren sier at Kina aldri kan akseptere at Nord-Korea er en stat med atomvåpen, og at Kina er forberedt på å implementere FNs sikkerhetsråd sine Nord-Korea-resolusjoner.

Samtidig oppfordrer han USA til å avstå fra å fremsette trusler overfor diktaturet, men heller gjøre mer for å få til dialog og forhandling, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Donald Trump kom også med et stikk i retning Kim Jong-un og Nord-Korea natt til lørdag. Under et besøk på Andrews Air Force Base utenfor Washington, sa han at Nord-Korea nok en gang viser sin ytterste forakt for sine naboer og for hele verdenssamfunnet.

Trump sa også at USAs alternativer for å svare regimet ikke bare er effektive, men overveldende.

Laster Twitter-innhold

Fordømmelse fra Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas missiltesten fredag og kaller den «høyst provoserende».

I den enstemmige uttalelsen, som også Kina støtter, krever Sikkerhetsrådet at Nord-Korea umiddelbart stanser testene av missiler og bomber, skriver NTB.

– Sikkerhetsrådet uttrykte dyp bekymring over at Nord-Korea, gjennom å utføre en slik missiltest over Japan i tillegg til nylige handlinger og uttalelser, med vilje undergraver regional fred og stabilitet og har skapt alvorlig bekymring rundt sikkerheten verden over, heter det i en pressemelding fra rådet.

Videre heter det at Nord-Korea utgjør en trussel til alle FNs medlemsland. Sikkerhetsrådet oppfordrer derfor alle land til implementere alle sanksjonene som er vedtatt mot landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt