Kim Jong-un vil fullføre Nord-Koreas atomprogram til tross for sanksjoner

Den nordkoreanske lederen sier at Nord-Korea vil etablere en reell maktbalanse med USA.

Kim Jong-un inspiserer oppskytning 15. september

INSPISERTE: Kim Jong-un inspiserte Nord-Koreas testoppskytning natt til fredag.

Foto: Kcna / Reuters

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier han vil fullføre landets atomvåpenprogram, til tross for sanksjoner. Det melder det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Nord-Koreas leder sier også at målet til slutt er å etablere reell maktbalanse med USA.

Ifølge KNCA var gårsdagens oppskytning en test av et missil av typen Hwasong-12. Kim Jong-un skal ha vært til stede på oppskytningen, skriver Ap.

Den nordkoreanske lederen skal ha vært fornøyd med raketten, som han mener viste effektivitet og pålitelighet.

Offentliggjorde bilder av oppskytning

OPPSKYTNING: Nyhetsbyrået KNCA offentliggjorde natt til lørdag (norsk tid) bilder av det som skal være testoppskytningen 15. september.

Foto: Kcna / Reuters

Til tross for hva han kaller «ubegrensede internasjonale sanksjoner», sier Kim Jong-un at landet nesten har fullført utviklingen av atomvåpenprogrammet.

Jong-un oppfordrer også hele Nord-Korea til å bidra slik at landet kan nå målet om å ha atomvåpen som ikke USA kan matche.

Flere reaksjoner på rakettest

Natt til lørdag viste også Kinas ambassadør til Washington at Kina ser alvorlig på Nord-Koreas 13. rakettest natt til fredag.

Kim Jong-un

FORNØYD: Bildet av Kim Jong-un, som skal være tatt under oppskytningen, viser en smilende diktator.

Foto: Kcna / Reuters

Ambassadøren sier at Kina aldri kan akseptere at Nord-Korea er en stat med atomvåpen, og at Kina er forberedt på å implementere FNs sikkerhetsråd sine Nord-Korea-resolusjoner.

Samtidig oppfordrer han USA til å avstå fra å fremsette trusler overfor diktaturet, men heller gjøre mer for å få til dialog og forhandling, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Donald Trump kom også med et stikk i retning Kim Jong-un og Nord-Korea natt til lørdag. Under et besøk på Andrews Air Force Base utenfor Washington, sa han at Nord-Korea nok en gang viser sin ytterste forakt for sine naboer og for hele verdenssamfunnet.

Trump sa også at USAs alternativer for å svare regimet ikke bare er effektive, men overveldende.

Laster Twitter-innhold

Fordømmelse fra Sikkerhetsrådet

FNs sikkerhetsråd fordømmer Nord-Koreas missiltesten fredag og kaller den «høyst provoserende».

I den enstemmige uttalelsen, som også Kina støtter, krever Sikkerhetsrådet at Nord-Korea umiddelbart stanser testene av missiler og bomber, skriver NTB.

– Sikkerhetsrådet uttrykte dyp bekymring over at Nord-Korea, gjennom å utføre en slik missiltest over Japan i tillegg til nylige handlinger og uttalelser, med vilje undergraver regional fred og stabilitet og har skapt alvorlig bekymring rundt sikkerheten verden over, heter det i en pressemelding fra rådet.

Videre heter det at Nord-Korea utgjør en trussel til alle FNs medlemsland. Sikkerhetsrådet oppfordrer derfor alle land til implementere alle sanksjonene som er vedtatt mot landet.

SISTE NYTT

Siste nytt