Hopp til innhold

Kim Jong-un vil bygge en «blomstrende sosialistisk nasjon»

For første gang på 35 år kaller Kim Jong-uns arbeiderparti inn til kongress. Observatører tror vesentlige politiske endringer kan være i vente.

NORTHKOREA-POLITICS/ KCNA picture of North Korean leader Kim Jong Un inspecting the completed Mirae Scientists Street

UTOPIA: – Vi skal bygge en blomstrende sosialistisk nasjon, melder Kim Jung-UN. Fram mot 70-årsfeiringen av landets eneste parti har Pyongyang fått et tungt ansiktsløft. Men på landsbygda kjemper fremdeles folk for rent drikkevann.

Foto: KCNA / Reuters

Knappe tre uker etter den ambisiøse feiringen av partiets 70-årsjubileum, varsler Nord-Koreas leder Kim Jong-un at partiet kaller inn til kongress.

Det er første gang siden 1980.

Det nordkoreanske arbeiderpartiet WPK har bare hatt syv kongresser siden partiet ble etablert i 1949. I en melding fra partistyrte pressebyrået KCNA fredag uttrykker Kim Jong-un at partiet vil «styrke sin ledende posisjon ytterligere.»

WPK har de siste årene investert store summer opp mot feiringen av seg selv som jubilant, et prestisjeprosjekt som har påkostet hovedstaden Pyongyang skinnende bygninger, en flunkende ny delfinpark og nå sist et atomformet forskningssenter.

Det er ikke grenser for hva Kim Jong-un gjør for å gi inntrykk av velstand og vekst.

Men samtidig som det investeres tungt i hovedstaden, jobber Røde Kors for å gi befolkningen drikkevann og bekjempe kolera.

Kan bety nye maktstrukturer

Nå varsler altså den 33-årige diktatoren at landets eneste eksisterende parti kaller inn til en kongress som skal avholdes mai neste år. Det kan bety starten på vesentlige politiske endringer i det strengt hemmeligholdte partiet, mener observatører.

– Vi står overfor den hellige oppgaven å få til et oppsving i byggingen av en blomstrende sosialistisk nasjon, melder partiet via KCNA.

Som sett på forrige partikongress for 35 år siden, kan kongressene føre til nye politiske retninger i det myteomspunnende landet. Observatører sier kongressen vil gi Jung-UN mulighet til å stokke om partiledelsen.

Det får konsekvenser hos folket i et land der bare ett parti regjerer.

Nord-koreas feiring av arbeiderpartiet

MILITÆR HYLLEST: Det nordkoreanske partiet feiret nettopp 70 år ved makta i landet. Nå inviterer partiet også til kongress for første gang på 35 år.

Foto: KNS / Afp

– Sluker ikke propaganda lenger

I likhet med sine tidligere landsfedre bygger Kim Jong-un videre på tradisjonen om å ha sin egen doktrine for styringsperioden. Mens farfaren Kim Il-sung kjempet opp mot den nasjonale selvbergingspolitikken «juche», vil Kim Jong-un satse på økonomisk vekst og et robust atomvåpenprogram.

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un

FULL STYRKE: Kim Jong-un (33) ønsker at landets eneste parti skal stå enda sterkere, og inviterer til partikongress neste år.

Foto: KNS / Afp

– Kim er midt i en fase der han skal skape myten om seg selv, sa forfatter bak boka «Kims lek» Sun Heidi Sæbø da hun besøkte Urix tidligere i oktober.

Men til tross for et realt ansiktsløft i Pyangjang og ønsker om å bli en «blomstrende, sosialistisk nasjon» tror hun nordkoreanerne innser at de ikke lever i et sosialistisk paradis.

– De sluker ikke propaganda lenger. Hungersnød og underernæring er utbredt i hele landet. Nordkoreanerne ser selv at dette ikke er en bærekraftig økonomi, sa Sæbø.

Nasjonalpartiet WKP holder likevel propagandamaskineriet i gang.

«Kims hjerte er fylt med tillit til at sosialist-Korea vil nå sine velstandsmål ved hjelp av hærens utømmelige styrke og folket som vil fjerne fjell og tømme sjøer for partiet», uttalte partiet da Kim Jong-un erklærte atomsenteret for åpnet denne uken.

Starter etterforskning etter at migranter døde da de krysset grensen

Flere mennesker døde da migranter forsøkte å krysse grensen mellom Marokko og den spanske enklaven Melilla 24. juni. Nå reagerer flere på de urovekkende bildene.