Kilde til NRK: – Frykter at 40 kirker er påtent

NAIROBI (NRK): Opptøyene i Nigers hovedstad mot Charlie Hebdo og dets sympatisører kostet minst fem personer lørdag. Kilder NRK har vært i kontakt med mener opptøyene er langt mer alvorlig enn tidligere rapportert, og frykter en opptrapping i morgen.

Niger opptøyer

Folk står med trepinner ved siden av en vandalisert bil under demonstrasjonen mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, som i sin siste utgave igjen portretterte profeten Mohammed på forsiden. Kilder NRK har vært i kontakt med antyder at så mange som 40 kirker kan ha blitt påtent i dag. Presidenten melder at fem personer er drept.

Foto: BOUREIMA HAMA / Afp

Etter terrorangrepene i Paris, har satiremagasinet Charlie Hebdo for noen blitt et symbol på ytringsfrihet, mens det for andre representerer noe svært krenkende.

I den tidligere franske kolonien Niger har demonstrasjonene mot karikaturene tatt en svært voldelig, og dødelig, vending.

– I Niamey er dødstallene oppe i fem, alle sivile, sier Nigers president Issoufou lørdag kveld, etter to dager med voldelige protester mot karikaturene.

Flere nyhetsbyråer melder om at åtte kirker har blitt påtent i hovedstaden Niamey lørdag, men opplysninger som NRK har fått i løpet av kvelden, tyder på at så mange som 40 kirker kan ha blitt tent på.

Niger grenser til Nigeria, Mali, Libya og Algerie, men i botsetning til nabolandene har det vært rolig der. Nå frykter mange at stabiliteten trues.

Angriper kristne

Gruppene skal systematisk ha søkt opp kirke etter kirke for så å ha vandalisert dem.

Etter opptøyene i dag er totalt 10 personer drept i Niger i voldelige opptøyer de siste to dagene, ifølge nyhetsbyrået AFP. Demonstrantene protesterer mot satiremagasinet Charlie Hebdo, som i siste utgave igjen portretterer profeten Mohammed, og mot at landets president, Issoufou, deltok under støttemarkeringen etter terrorangrepene i Paris.

Kilder NRK har vært i kontakt med frykter en ytterligere eskalering av situasjonen i morgen når opposisjonen planlegger en ny demonstrasjon.

En rekke barer, hoteller og andre ikke-muslimske eller franske forretninger i hovedstaden skal ha blitt angrepet.

Under opptøyene i byen Zinder i går ble fem personer drept. Det meldes også om at en rekke kristne hjem ble angrepet og også da ble kirker brent ned.

– Ikke glem at Islam er for fred

Ifølge sikkerhetskilder AFP skal ha vært i kontakt med er det snakk om seks grupper på 200-300 demonstranter.

Artikkelen fortsetter under bildet

Niger kafe

ANGRIPER IKKE-MUSLIMER: Den franske kafeen Le Toulousain i Nigers hovedstad ble brent ned under demonstrasjonene mot satiremagasinet Charlie Hebdo og dets sympatisører lørdag. Så langt har opptøyene kostet minst 10 personer livet. Kilder NRK har vært i kontakt med antyder at opptøyene er langt mer alvorlig enn tidligere rapportert, og frykter en opptrapping søndag.

Foto: BOUREIMA HAMA / Afp

Frankrikes utenriksminister fordømmer opptøyene i Niger.

– Frankrike fordømmer voldsbruken i Niamey og Zinder, sa Laurent Fabius lørdag.

Også innad i Niger får de voldelige protestene refs. På vegne av 20 kollegaer skal en muslimsk leder ha bedt demonstrantene om å beherske seg.

– Ikke glem at Islam er imot vold. Jeg oppfordrer menn og kvinner, jenter og gutter til å roe seg ned, skal Yaou Sonna ha sagt på statlig TV.

Protestene mot Charlie Hebdo øker

Fredag, muslimenes helligdag, ble det meldt om en rekke protester mot satiremagasinet som i sin nyeste utgave igjen portretterer profeten Mohammed. Blant annet var det protester i Jordan, Pakistan, Libanon, Somalia, Mauritania og Algerie. Lørdag var det også protester i Gaza og Russland.

I Iran har engasjementet for satiremagasinet Charlie Hebdo ført til ytterligere press på nettopp retten til å ytre seg.

Nå forbyr Iran en reformistisk avis for å ha forsideoverskriften "Jeg er Charlie". Det skriver nyhetsbyrået AFP. Iran har imidlertid fordømt terrorangrepene i Paris, og sa at terroraksjonene "går imot islamsk lære".

SISTE NYTT

Siste nytt