NRK Meny
Normal

Kinesisk ektepar dømt for grov mishandling av hushjelpen

Det kinesiske ekteparet er idømt strenge fengselsstraffer for å ha mishandlet og holdt hushjelpen sin fanget i to år.

Hushjelper demonstrerer i Hong Kong

Mange utenlandske hushjelper tok oppstilling utenfor rettslokalet for å demonstrere mot kårene for sørøstasiatiske hushjelper i Hong Kong.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Den indonesiske kvinnen tok seg jobb for ekteparet bosatt i Hong Kong i 2010.

Det ble starten på et to år langt mareritt med mishandling og tortur for den i dag 30 år gamle kvinnen.

– Forlatt uten mat og vann

Onsdag stod en 42 år gammel mann og hans 41 år gamle kone for retten i Hong Kong hvor de ble dømt til henholdsvis tre år og tre måneder og fem og et halvt år i fengsel for mishandling, tortur og frihetsberøvelse av hushjelpen.

De to ble arrestert etter at hushjelpen klarte å rømme fra parets bolig i oktober i fjor.

Den indonesiske kvinnen har forklart at hun gjennom toårsperioden jevnlig ble utsatt for vold. Paret skal blant annet ha slått henne med et sykkelkjede og brennmerket henne i ansiktet og på armene med et strykejern, melder Reuters.

Dømt for mishandling av hushjelp

Kona skal ha vært den mest aktive i voldsutøvelsen og fikk den strengeste straffen onsdag. Her blir hun kjørt bort av politiet.

Foto: STRINGER/HONGKONG / Reuters

Ved en anledning skal paret ha reist på ferie til Thailand i fem dager. For å unngå at hushjelpen stakk av, skal hun ha blitt ikledd bleie og bundet fast til en stol uten tilgang på mat og vann.

Kvinnen har fortalt at hun ikke mottok lønn for jobben hun gjorde og ble nektet å ha kontakt med andre mennesker eller forfalte huset.

Etter å ha rømt fra ekteparet, søkte hun tilflukt ved det indonesiske konsulatet i Hong Kong.

– To av ti opplever vold

Dommeren tok høyde for at noen av historiene kunne være overdrevet, men trodde såpass på kvinnen at han ila ekteparet strenge straffer.

Utenfor rettslokalet i Hong Kong hadde et hundretalls hushjelper samlet seg for å markere sin avsky mot ekteparet.

De krever rettferdig behandling av de nær 300.000 hushjelpene som kommer fra sørøstasiatiske land for å jobbe i Hong Kong. Av disse kommer flesteparten fra Indonesia og Filippinene.

En undersøkelse en organisasjon for fremmedarbeidere i Hong Kong har gjennomført viser at 58 prosent av arbeiderne har opplevd psykisk vold, 18 prosent har blitt utsatt for fysisk vold og at seks prosent har blitt utsatt for seksuelle overgrep av sine arbeidsgivere.

Flere har nå tatt til orde for at å fravike kravet om at hushjelpene må bo hjemme hos familien de jobber for for å unngå at de blir utsatt for lignende episoder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt