Kidnappet britisk journalist brukes som «IS-reporter»

Den britiske journalisten John Cantlie har dukket opp i den siste propagandavideoen fra Den islamske staten (IS).

John Cantlie

Stillbilde fra videoen som ble publisert på Youtube mandag der John Cantlie står foran en krigsskadet by og snakker til kamera.

Foto: Islamic State video via Youtube / AFP

James Foley Syria

James Foley (bildet) ble bortført sammen med John Cantlie i november 2012.

Foto: HANDOUT / Reuters
John Cantlie

John Cantlie fotografert i Syria i november 2012, rett før han ble kidnappet. Han arbeidet frilans for The Sunday Times, The Sun og The Sunday Telegraph og ble kidnappet etter bare noen dager i Syria.

Foto: AP

I en video som IS publiserte på Youtube mandag fremstår John Cantlie som en vanlig reporter som rapporterer fra et krigsområde.

Den 43 år gamle frilans-journalisten Cantlie ble kidnappet i det nordvestlige Syria i november 2012 sammen med amerikanske James Foley.

Foley var den første vestlige journalisten som ble drept av IS da han ble halshugget i august i år.

Snakker som vanlig reporter

Cantlie, som er kledd i svart skjorte, snakker til kamera som en vanlig TV-reporter mens han beskriver det han ser rundt seg.

Han peker mot det han sier er den tyrkisk-syriske grensen bak seg. Samtidig sier han at i motsetning til ferske rapporter om at kurdiske styrker har skjøvet IS tilbake, så har IS kontroll over den sørlige og østlige delen av byen, og «rensker» byen gate for gate.

Cantlie peker på at det ikke er noen vestlige journalister i Kobani, og sier at rapportene om kurdiske fremganger er basert på informasjon fra «kurdiske kommandanter og pressesekretærer i Det hvite hus, og ingen av dem har det minste ønske om å fortelle sannheten».

Ifølge eksperter kan videoen ha blitt tatt opp i Kobani (kjent som Ayn-al-Arab på arabisk) i et forsøk fra IS på å motbevise at gruppa er i ferd med å tape slaget om byen, som ligger på grensen mot Tyrkia.

Sjette video med Cantlie

John Cantlie

I de tidligere IS-videoene har John Cantlie vært kledd i oransje fangedrakt.

Foto: Islamic State video via Youtube / Ap

Videoen som IS publiserte mandag er den sjette der Cantlie deltar.

I de tidligere videoene har han sittet ved et skrivebord og vært kledd i den oransje fangdrakten som IS bruker på fangene sine.

Den nye videoen er filmet i løpet av de siste dagene. Cantlie referer til ting som nylig har skjedd, blant annet de USAs flyslipp av våpen som førte til at noen våpen kom i IS' hender.

Bildene fra den siste videoen viser også at håret er farget svart og han har fått trimmet hår og skjegg.

Faren døde nylig

Faren til John Cantlie, Paul, døde av lungebetennelse i forrige uke.

To uker før han døde sto 80 år gamle Paul Cantlie frem i en video der han ba sin sønns kidnappere om å la ham gå.

Videoen ble tatt opp på sykehuset der Paul Cantlie var innlagt, og farens appell fra sykesengen gjorde sterkt inntrykk i Storbritannia.

Det er ikke kjent om John Cantlie har fått beskjed om farens død.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt