Kidnappede dansker er blitt syke

Situasjonen er forverret for den danske familien som er kidnappet av somaliske pirater. Både moren og datteren skal ha blitt syke.

Dansk familie kapret av pirater

Den danske familien ble tatt til fange 24. februar. Nå er mor og datter syke.

Foto: Danmarks Radio

Ifølge nyhetstjenesten Somalia Report kaster den 13 år gamle datteren opp og kan verken spise eller drikke som hun skal.

Moren lider av et hudproblem som hun trenger medisiner for.

Danskene ble kidnappet den 24. februar mens de var på en jorden rundt-reise i seilbåt, og de blir holdt fanget om bord på det kaprede greske skipet MV Dover.

Nektes lege

Tidligere ble danskene holdt fra hverandre, men nå bor de sammen på ett rom.

Til tross for at moren og datteren har vært syke i over to uker, tillater ikke piratene at det kommer leger om bord på skipet.

Legger press på slektninger

Ifølge danske Politiken legger piratene nå sterkt press på danskenes slektinger, seks dager etter at piratene avviste tilbudet på 1,3 millioner.

Dansk familie kapret av pirater

Somalierne krever 27 millioner kroner for å løslate familien.

Foto: Danmarks Radio

En av piratene, Farah, sier til Somalia Report at den eneste muligheten familien har, er at slekt og venner hjemme i Danmark betaler løsesummen på fem millioner dollar, tilsvarende 27 millioner norske kroner.

– Det eneste problemet er at familiens pårørende bare vil betale 1,3 millioner dollar (sju millioner kroner), så det er en stor avstand mellom oss, sier Farah.

I motsetning til andre som bli holdt som gisler, har den danske familien ikke hatt noe selskap eller rederi i ryggen som kan betale en løsesum. Den danske regjeringen og Utenriksdepartementet har tidligere avvist å betale piratene, skriver Politiken.

Trøbbel for piratene

Men ifølge nyhetstjenesten er tiden i ferd med å løpe ut for piratene ettersom det greske skipet skal settes fri neste uke.

Piratene kan da bli tvunget til å flytte familien til land, noe som innebærer en risiko ettersom de lokale sikkerhetsstyrkene i somaliske Puntland har trappet opp vaktholdet både til sjøs og på land den siste tiden.

Vennene samler inn penger

De sju la ut på verdensomseiling fra Kalundborg vest på Sjælland i august 2009. Familie og venner satte raskt i gang en innsamling for å kunne bidra til løsepenger som piratene kan komme til å kreve for å få satt familien fri.

– Vi vet at regjeringen ikke vil gå med på at staten skal betale løsepenger, og vi ønsker derfor å gi vårt bidrag, sa en nabo til danske medier i mars.

NRKs søsterkanal Danmarks Radio (DR) laget reportasje om den danske familien som skulle seile jorden rundt. Reportasjen viser at familien var godt forberedt, også på angrep fra pirater, før avreise.

Se videoen her:

Dansk familie kapret av pirater

Dansk familie kapret av pirater

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt