NRK Meny
Normal

Khodorkovskij: – Har lovet Putin å ikke gå inn i politikken

Mikhail Khodorkovskij, som før helgen ble løslatt etter over ti år i fengsel i Russland, avviser at han kommer til å gå inn i politikken.

Mikhail Khodorkovskij

Den tidligere sjefen for oljeselskapet Yukos, Mikhail Khodorkovskij, slår etter få dager i frihet fast at han ikke kommer til å bli politiker. Det lovet han da han søkte president Vladimir Putin om benådning.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

I et intervju med magasinet The New Times gjør Khodorkovskij det klart at han i søknaden om benådning fra president Vladimir Putin, lovet at han skulle holde seg utenfor politikken.

– Jeg skrev i søknaden og har sagt flere ganger offentlig: Jeg skal ikke gå inn i politikken, sier Khodorkovskij, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Fredag denne uken undertegnet Putin papirene om benådning, og kort tid etter ble Khodorkovskij sluppet ut av fangeleiren.

Da hadde han sittet ti år i russisk fengsel, dømt for skatteunndragelser, underslag og bedrageri.

Vil bare returnere til Russland hvis han kan reise ut igjen

Khodorkovskij, tidligere sjef for oljeselskapet Yukos, og som en gang var Russlands rikeste, har hele tiden hevdet at dommen mot ham var politisk motivert.

Straks etter løslatelsen dro han til Tyskland, hvor han ble møtt av representanter for det tyske utenriksdepartementet da han landet i Berlin fredag.

Khodorkovskij sier i dag at han ikke kommer til å returnere til Russland med mindre han er sikker på at han kan forlate landet igjen.

– Jeg vil bare dra tilbake dersom jeg er sikker på at jeg kan reise ut igjen, sier Khodorkovskij.

– Ville ha meg ut av landet

I intervjuet sier han også at russiske myndigheter ville ha ham ut av landet.

– De kan si at de ikke sendte meg i eksil, og at det var jeg selv som ville det. Men vi vet alle at de ønsket meg ut av landet, sier Khodorkovskij.

Putins benådning kom kort tid etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen kritiserte den første dommen mot Khodorkovskij for skatteunndragelser. Domstolen mener rettssaken var urettferdig og straffen for hard.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt