Khodorkovskij vil ikke dø i fengsel

Den fengslede tidligere oljemilliardæren Mikhail Khodorkovskij tviler på at han blir frifunnet for underslag og svindel.

Mikhail Khodorkovskij

Den russiske påtalemyndigheten har lagt ned påstand om 14 års fengsel for oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij.

Foto: Misha Japaridze / Ap

Tirsdag hadde Khodorkovskij en siste mulighet til å forsvare seg for domstolen i Moskva.

– Det er alltids håp, men ingen tror vi vil bli frikjent, sa Khodorkovskij.

Dommen mot Khodorkovskij og hans forretningspartner Platon Lebeden vil bli avsagt 15 desember, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Vil ikke dø i fengesel

Khodorkovskij sa at hele nasjonens skjebne ligger i hans hender når han skal avsi dommen. Det er ventet at det vil ta flere dager å avsi hele dommen.

Han sa også at han ikke har noe ønske om å dø i fengsel.

Den russiske påtalemyndigheten har lagt ned påstand om 14 års fengsel for oljemagnaten Mikhail Khodorkovskij og Lebeden - med fratrekk for tiden som allerede er sonet.

En av Russlands rikeste

Khodorkovskij og Lebedev ble i 2005 dømt til åtte års fengsel for bedrageri og skatteunndragelse. De er nå tiltalt for underslag, en forbrytelse som har en strafferamme på 20 års fengsel i Russland, skriver NTB.

Khodorkovskijs eksisterende dom på åtte års fengsel kan dermed bli forlenget med seks år.

Khodorkovskij var tidligere leder i det russiske oljeselskapet Yukos og en av Russlands rikeste menn. Både han og Lebedev nekter straffskyld i saken.

Yukos, en gang Russlands største oljeselskap, ble tvunget i kne i 2006 etter å ha blitt ilagt mange milliarder dollar i straffeskatter.

Yukos-ledelsen har hele tiden hevdet at daværende president Vladimir Putin sto bak, og at hensikten var å knuse industrimagnatene og selskapet for å befeste sin egen maktposisjon.

SISTE NYTT

Siste nytt