NRK Meny
Normal

Kerry på plass i Israel mens bombingen fortsetter

Det er foreløpig ingen tegn til at Israel vil stanse sin offensiv mot Gaza, og flere sivile liv har gått tapt onsdag formiddag. Nå har USAs utenriksminister John Kerry landet i Israel for å legge press på forhandlingene.

John Kerry lander i Tel Aviv

USAs utenriksminister John Kerry landet i Tel Aviv onsdag. Her på flyplassen, i samtale med den amerikanske diplomaten Bill Grant.

Foto: Ap

Israelske styrker fortsatte sitt bombardement av bygninger på Gazastripen i formiddagstimene onsdag. Minst 15 palestinere ble drept ulike steder i løpet av natten, og i morgentimene ble det meldt om fire nye drepte, blant dem to barn, da stridsvogner hamret løs på flere bygg i byen Khan Yunis.

Barn og sivile har blitt rammet hardt i den pågående offensiven. NRK kunne tirsdag kveld fortelle at 146 barn har blitt drept i løpet av de siste ukene. Nå er tallet altså høyere.

På den 16. dagen med kamper er tallet på drepte palestinere steget til rundt 640, sier talsperson Ashraf al-Qidra i helsemyndighetene på Gazastripen. Over 4.000 er blitt såret.

Kerry i Israel

Konflikten har krevd liv på begge sider. Etter at Israel innledet bakkeoperasjonen i den lille enklaven, har 29 israelske soldater blitt drept, opplyser militæret. I tillegg er to sivile drept.

Så langt har alle forsøk på å få til en våpenhvile vært uten hell. Onsdag landet USAs utenriksminister John Kerry ved Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv. Kerry trosset flyforbudet, som har rammet en rekke norske passasjerer, for å legge press på forhandlingene mellom Israel og palestinerne.

Kerry skal møte statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem og palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah. Kerry skal også drøfte utsikten til en våpenhvile med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Kerry sa tirsdag at utgangspunktet for forhandlingene vil være forslaget som ble lagt frem av Egypt tidligere i uken, et forslag Hamas forkastet. Et av kravene til Hamas er blant annet at Israels blokade av enklavene oppheves, og at fanger løslates.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bombingen av Gaza fortsetter

Røyk stiger opp fra Gaza by onsdag, på det som er den 16. dagen av den israelske offensiven.

Foto: Ap

PLO bak Hamas-krav

Onsdag kom også meldingen om at Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO stiller seg bak kravet fra Hamas. At PLO onsdag vedtok å støtte Hamas' krav, kan gjøre Palestinas president Mahmoud Abbas, som er PLOs leder, til en effektiv mekler for en våpenhvile.

– Gazas krav om å stanse aggresjonen og heve blokaden i alle sine former er kravene til hele det palestinske folk, og de representerer målet som den palestinske ledelsen har satt inn hele sin energi for å oppnå, sier PLO-toppen Yasser Abed Rabbo.

I tillegg til Kerry er FNs generalsekretær Ban Ki-moon, emiren av Qatar, samt utenriksminister Børge Brende blant dem som er i regionen og jobber for å få til en våpenhvile.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammenlignet Hamas med ISIL under en pressekonferanse med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sammenlignet Hamas med ISIL under en pressekonferanse med FNs generalsekretær Ban Ki-moon tirsdag.

– Ikke i nærheten av en avtale

Samtidig er det foreløpig lite som tyder på at en våpenhvile er nært forestående. Israels statsminister Benjamin Netanyahu brukte store deler av en planlagt pressebrief tirsdag til å hamre løs på Hamas. Netanyahu sammenlignet blant annet Hamas med de ytterliggående militante islamistgrupperingene ISIL og Boko Haram.

– Vi er ikke i nærheten av en våpenhvile, sa den israelske justisministeren Tzipi Livni tirsdag formiddag, ifølge Reuters.

Livni, sier at det ikke blir snakk om noen våpenhvile før «tunnelprosjektet» er ferdig.

– Det er et militært mål som vi skal nå, sier Livni som er medlem av statsminister Benjamin Netanyahus innerste sikkerhetskabinett. Dette er en gruppe på sju personer som i realiteten styrer offensiven og bestemmer når målene er nådd.

Israelske militærmyndigheter har sagt at omfanget av Hamas-bygde tunneler fra Gaza og inn på israelsk område er langt større enn antatt. Israelske ledere har gjentatt at det ikke er snakk om å knuse Hamas, men å vingeklippe organisasjonen slik at den ikke lenger skal kunne skyte raketter inn på israelsk område eller ta seg inn i Israel under bakken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt