Kerry i Ukraina for å diskutere våpenbidrag

I USA er det splittelse i synet på om landet bør bidra med våpen i Ukraina-konflikten. Temaet står på agendaen når utenriksminister John Kerry møter den ukrainske presidenten.

John Kerry i Ukraina

VÅPEN PÅ AGENDAEN: Utenriksminister John Kerry er i Kiev for å diskutere en løsning på krisen i Ukraina.

Foto: JIM WATSON / Afp

Kerry landet på flyplassen i Kiev like før klokken halv ti, og dro rett til møter med president Petro Porosjenko og statsminister Arsenij Jatsenjuk. Etter at konflikten øst i Ukraina har blusset opp de siste ukene, står det mye på agendaen.

Et spørsmål som garantert vil vies mye plass, er om USA skal bidra med våpen til det ukrainske forsvaret.

Ukraina krever våpenstøtte

Porosjenko har gjort det klart at han forventer en slik støtte fra amerikanerne.

– Jeg er ikke i tvil om at Ukraina vil motta våpen fra USA og våre partnere. Vi må ha evne til å forsvare oss, sa presidenten på en pressekonferanse onsdag.

Ukrainerne mener at de trenger moderne våpen som kan stå imot separatistenes våpen – våpen de trolig har fått fra Russland.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande skal møte Russlands president Vladimir Putin i Moskva fredag. Torsdag møter Merkel og Hollande den ukrainske presidenten Petro Porosjenko i Kiev.

MERKEL OG HOLLANDE MØTER PUTIN: Moskva-korrespondent Morten Jentoft forklarer viktigheten av møtet som skjer i morgen.

For Kerry er det ikke like selvfølgelig å komme med en slik støtte. Hjemme i USA er man delt i synet på om våpenstøtte er riktig taktikk for å løse krisen i Ukraina.

Blant annet frykter flere at det kan bli sett som en provokasjon av Russland, og ytterligere komplisere forholdet mellom Washington og Moskva.

Splittelse i USA

En av Obamas rådgivere sa onsdag at det ikke var aktuelt å støtte ukrainerne med våpen, mens mannen som nevnes som ny forsvarsminister, mener det er en god ide med våpen til Ukraina.

– Jeg lener i den retningen. Vi må gi Ukraina muligheten til å forsvare seg selv, sa Ashton Carter under en høring i Kongressen.

Vil stå imot Russland

Myndighetene i Kiev mener at russiske våpen har bidratt til at utbryterne har hatt en viss framgang i det siste. Det foregår en kraftig opptrapping, og separatistenes må er å ta kontroll over hele Donetsk fylke.

I løpet av det siste døgnet er 19 mennesker drept, 14 sivile.

Kerrys besøk i Ukraina vil følges av Frankrikes president François Hollande og Tysklands statsminister Angela Merkel senere torsdag. Merkel og Hollande skal også i møter med Putin fredag.

Det tilspisser seg mellom øst og vest og USAs utenriksminister John Kerry er i Ukraina for å diskutere et eventuelt våpenbidrag fra USA til regjeringen i Kiev.

SISTE NYTT

Siste nytt