Hopp til innhold

Kerry endret planen og møter Irans utenriksminister

Nå begynner alle brikkene å falle på plass for å nå et kompromiss i atomforhandlingene med Iran innen fristen.

USAs utenriksminister John Kerry i Wien

USAs utenriksminister John Kerry skulle egentlig avslutte samtalene i Wien i dag og reise til Paris. Sent i ettermiddag ombestemte han seg og møtte Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif,

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Det mener i hvert fall Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

I kveld skal USAs utenriksminister John Kerry møte sin iranske motpart Mohammad Javad Zarif i Wien. Til stede vil også EUs Cathrine Ashton være, og mange begynner nå å bli optimistiske med tanke på å finne en løsning på den 12 år lange konflikten knyttet til Irans atomprogram.

Foreløpig har partene frist til 24. november.

– Alle elementer på bordet

– Alle elementene i en avtale er allerede på bordet, og diplomatenes oppgave er nå å sette sammen en pakkeavtale på korrekt vis, sa Lavrov, etter å ha diskutert de pågående forhandlingene med Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal, som er på besøk i Moskva.

Videre sa han at han regner med at avtalen vil bli et kompromiss hvor alles interesser blir behandlet på en balansert måte.

Kerry skulle egentlig reist til Paris for å drøfte forhandlingene med representanter for ulike europeiske land.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif skulle opprinnelig til Teheran for å diskutere utviklingen i forhandlingene med Irans ledere, men endret fredag planer.

Skepsis til tidsfrist

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond mener mye arbeid fortsatt gjenstår hvis partene skal bli enige om en avtale om Irans atomprogram innen fristen mandag. Han oppfordrer iranske myndigheter til å vise fleksibilitet.

– Til gjengjeld er også vi forberedt på å vise en viss grad av fleksibilitet, sa han fredag.

Fristen for å nå en avtale er førstkommende mandag, men flere har uttrykt skepsis til hvorvidt dette målet vil bli nådd, og har spådd en utsettelse.

Målet med forhandlingene er en avtale som legger begrensninger på det iranske atomprogrammet samtidig som de internasjonale sanksjonene mot landet oppheves. Vestlige land frykter at Iran i hemmelighet ønsker å utvikle atomvåpen, noe som avvises av iranske myndigheter.

SISTE NYTT

Siste nytt