Hopp til innhold

Kenyatta vant presidentvalget med knappest mulig margin

Uhuru Kenyatta har vunnet presidentvalget i Kenya med 50,03 prosent, ifølge foreløpige tall fra valgkommisjonen. Men rivalen Raila Odinga godtar ikke resultatet.

Feirer valgseier i Nairobi

I Nairobi feirer tilhengere av Uhuru Kenyatta det som ser ut til å bli en seier i presidentvalget I Kenya.

Foto: Jerome Delay / Ap

Ifølge tallene som valgkommisjonen har offentliggjort, har Kenyatta dermed fått over halvparten av stemmene og slipper en ny valgomgang.

For å bli offisielt må resultatet bekreftes av den uavhengige valgkommisjonen. Ifølge BBC kan det ventes lørdag morgen eller formiddag.

– Vi må akseptere resultatet og samle oss rundt den som blir utnevnt til vinneren av valget. Nå er det på tide å satse på fred og forsoning i Kenya. Jeg tror Kenyatta kan bli en samlende lederskikkelse, sier lederen for Den kenyanske foreningen i Norge (AKIN), Fredrick Makosir til NRK.no

  • LES OGSÅ: Høy valgdeltakelse i Kenya

    Kenya Election Uhuru Kenyatta, Margaret Wanjiru Gakuo

    Presidentkandidat og visestatsminister i Kenya, Uhuru Kenyatta avgir stemme sammen med sin kone Margaret Wanjiru Gakuo i Nairobi. Kenyatta er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten. Nå ser han ut til å ha vunnet valget.

    Foto: Ben Curtis / Ap

Godtar ikke resultatet

Statsminister Raila Odinga avgir sin stemme

Raila Odinga avgir stemme i et valglokale på en barneskole i Nairobi. Han varsler protest dersom motkandidat Kenyatta blir erklært som vinner av valget

Foto: NOOR KHAMIS / Reuters

6.173.433 av de 12.338.667 stemmene som ble avgitt, har gått til Kenyatta, ifølge kommisjonen. Det betyr at han bare fikk 4.100 stemmer mer enn halvparten.

Kenyattas rival, statsminister Raila Odinga godtar ikke resultatet.

Odinga fikk 43,28 prosent av stemmene. Han varsler at han vil levere en formell protest om det blir godkjent.

Odinga har gjennom hele valgkampen klaget over forhold ved valgprosessen.

Odinga har ifølge valgkommisjonen fått 5.340.546 stemmer, mens resten er fordelt mellom seks andre kandidater.

Makosi i Den kenyanske foreningen i Norge har følgt valgkampen og selve valget i fødelandet sitt fra Norge. Han har inntrykk av at valgprosessen har gått redelig for seg

– Gjennomføringen har vært mer åpen i år enn tidligere år. Det er iallefall ingen valgobservatører som har meldt fra om valgfusk og uregelmessigheter, sier Makosir.

Tiltalt i Haag

Mange har fryktet en gjentakelse av tragedien i 2007, da mer enn 1200 mennesker ble drept i uroen som ble utløst av strid om valgresultatene. Opptøyene mellom to leire fulgte i stor grad etniske skillelinjer.

Visestatsminister Uhuru Kenyatta, som er sønn av Kenyas første president Jomo Kenyatta, er på grunn av sin antatte rolle under opptøyene tiltalt av Den internasjonale straffedomstolen i Haag for forbrytelser mot menneskeheten.

Hans nåværende visepresidentkandidat William Ruto er også på tiltalelisten.

Han har sagt at han vil samarbeide med domstolen og møte opp i rettsalen i Nederland for å forsvare seg, mot det han kaller grunnløse anklager.

Vestlige givere advarte før valget om at en seier for Kenyatta av den grunn ville skape vansker for Kenya.

Kenyanerne har håpet at valget ville gjenopprette landets renomme som et av Afrikas mer stabile demokratier etter de dødelige stammefeidene etter forrige valg, som kostet rundt 1.300 mennesker livet.

– På tide å legge fortiden bak seg

Fredrick Makosir

Fredrick Makosir er leder for Den kenyanske forening i Norge.

Foto: Privat

Fredrick Makosir i Den kenyanske foreningen i Norge erkjenner at tiltalen mot Kenyatta byr på utfordringer, men mener han har gjort en god figur under valgkampen, og at det nå er på tide å legge forsiden bak seg.

– Det viktigste er at det har blitt avholdt et fredelig valg, i motsetning til i 2007. Folk har brukt stemmeretten sin og valgkampen har vært saklig.

Makosir sier Kenyatta har et godt program som vil gjøre Kenya godt - med mindre det bare er valgflesk.

– Kenyatta vil bekjempe korrupsjon, som er et stort problem i Kenya. Han vil satse på utdanning, ruste opp helsevesenet og infrastrukturen. Han vil også styrke jordbruket og industrien. Økt sysselsetting blant unge er også en av hans kampsaker, forteller Makosir.